jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan

Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. 

Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. Dodatkowo, kiedy są naturalne i wzbogacone zdrowymi dodatkami, będą stanowić przepyszny sposób na słodkie orzeźwienie gorących dni.

Domowej roboty słodkie lody ze słoną nutą Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
Domowej roboty słodkie lody ze słoną nutą
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Lody:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • 100 g chałwy waniliowej
  • solony karmel
  • garstka Kresto orzechów pecan

Solony karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 50 g Kresto orzechów pecan
  • 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody.

Solony karmel:

  1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
  2. Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.
  3. Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.
  4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

Lody:

  1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
  2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
  3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
  4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
  5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.