21-08-2018, 00:00
Latem szkoda ci czasu na gotowanie? Wypróbuj jeden z przepisów na błyskawiczny lunch w 30 minut. A do tego niezwykle tani, bo wszystkie składniki kupisz w tym tygodniu w promocyjnych cenach w dyskontach.
1. Zupa z pieczonych pomidorów i chorizo
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja na: 3 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz pomidory, pokrój w kostkę i podduś na patelni przez kilka minut. Następnie pokrój chorizo w drobne plasterki i podsmaż na oddzielnej patelni. Podsmażone pomidory zblenduj z wodą, odrobiną soli, chilli oraz pieprzem. Do tak przygotowanej zupy dodaj chorizo. Możesz też dorzucić do niej nasiona słonecznika, ciecierzycę albo świeże przyprawy, jeśli zależy ci na bardziej oryginalnym smaku.
Nasza rada: zamiast miksować pomidory możesz zostawić je gęste w formie sosu i podawać z chorizo i makaronem spaghetii albo dowolnie łączyć z sezonowymi warzywami, które mają teraz najwięcej witamin i są bardzo tanie.
Składniki w promocji:
2. Krewetki w mleku kokosowym z białym ryżem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wstaw ryż do gotowania. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę zmieszaną z chili i pozostałymi przyprawami. Wlej na patelnię mleko kokosowe, a po około minucie pokrojone w drobną kostkę pomidory i obrane krewetki. Smaż wszystko przez maksymalnie dziesięć minut, aż krewetki się przyrumienią. Tak przygotowane kokosowe krewetki podawaj w miseczce z ugotowanym ryżem.
Nasza rada: jeśli lubisz bardziej orientalne smaki do mleka kokosowego możesz dodać czerwoną lub zieloną pastę curry, limonkę i kolendrę, żeby stworzyć klasyczne tajskie curry. Wtedy pomiń już pomidory.
Składniki w promocji:
3. Polędwica z dorsza z pesto i ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz około dziesięć ziemniaków i je ugotuj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Cejslusza. Natrzyj filety z dorsza solą, pieprzem lub dowolnie wybranymi przyprawami i ułóż w szklanym naczyniu do pieczenia. Na górze wszystkich filetów umieść obficie pesto. Piecz rybę przed około dwadzieścia minut do momentu, aż się przyrumieni. Co około minutę sprawdzaj, czy jest już gotowa. Podawaj ją z ziemniaki, roszponką i świeżą bazylią.
Nasza rada: zapieczoną polędwicę z dorsza możesz też pokroić na drobnekawałki i podawać z sosem z sera pleśniowego, makaronem i pieczoną papryką.
Składniki w promocji:
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze