jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Książka: Badanie towarów spożywczych

Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych.

Badanie towarów spożywczych
 

Książka: Badanie towarów spożywczych PWN

Autor/ Redaktor naukowy / Tłumacz: Wiktor Kubiński, Mariusz Niekurzak, Ewa Kubińska-Jabcoń

Objętość: ok. 300 s.

ISBN: 978-83-01-20047-3

Format: B5

Rodzaj oprawy: miękka

Cena: 59 zł

Termin wydania: 2018-09-03

EPUB/MOBI – TAK

IBUK – TAK
 

Zamów czasopismo: >>>
 

Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów. Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych.

Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.

Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.:

  • mięso, podroby i przetwory,
  • drób, jaja i przetwory,
  • tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • warzywa i owoce czy
  • przetwory zbożowe.

Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd.


Informacja o autorze/ redaktorze

dr hab. inż. Wiktor Kubiński
profesor Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie
Wydział Zarządzania

Autor:

  • wykłada m.in. Materiałoznawstwo i Towaroznawstwo na AGH (od 40 lat),
  • wcześniej m.in. pracował w przemyśle, był konsultantem kilku zakładów produkcyjnych,
  • jest autorem ok. 200 artykułów naukowych oraz książek, np. Inżynieria i technologie produkcji, Wprowadzenie do techniki, Rola i miejsce techniki w  gospodarce oraz życiu społecznym, Materiałoznawstwo, Podstawowe badania paliw, smarów, powłok lakierowych i klejów, Badanie towarów przemysłowych itd.,
  • jest autorem 8 patentów, z czego 3 wdrożonych w przemyśle.

dr inż. Mariusz Niekurzak
adiunkt w Katedrze Badań Operacyjnych na Wydziale Zarządzania
Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie

Prowadzi zajęcia z przedmiotów technicznych dotyczących szeroko rozumianej nauki o materiałach i towarach dla różnych zastosowań. Jest współautorem 2 książek z zakresu wiedzy o towarach przemysłowych i ponad 40 artykułów naukowych i rozdziałów w książkach z obszaru nauk technicznych i ekonomicznych.

dr inż. Ewa Kubińska-Jabcoń
adiunkt w Katedrze Badań Operacyjnych na Wydziale Zarządzania  Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie

Prowadzi zajęcia z przedmiotów technicznych i zarządzania produkcją, wykłada m.in. Materiałoznawstwo, Towaroznawstwo. Zainteresowania naukowe skupiają się na analizie ryzyka w różnych gałęziach gospodarki. Jest autorką około 64 artykułów oraz dwóch książek


Z recenzji dra hab. inż. Marka Ryczka oraz dra inż. Sławomira Klatki,
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Kolejna z serii publikacja – przewodnik po najważniejszych badaniach
z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.

Autorzy, wykładowcy Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie skupili się w tej książce m.in. na badaniu następujących grup towarów spożywczych:

  • mięsie, podrobach i przetworach,
  • tłuszczach roślinnych i zwierzęcych,
  • przetworach zbożowych,
  • warzywach i owocach.

Publikację kierujemy m.in. do studentów wydziałów towaroznawstwa uczelni ekonomicznych, uczelni rolniczych i przyrodniczych oraz różnych uczelni technicznych, np. wydziałów zarządzania i inżynierii produkcji.

Książką powinni być również zainteresowani pracownicy działów kontroli jakości firm z szeroko pojętej branży spożywczej, technolodzy w przedsiębiorstwach oraz specjaliści wykorzystujący omawiane tutaj materiały.

Artykuł został dodany przez firmę

PWN

PWN od początku swojego istnienia jest źródłem wiarygodnej, rzetelnej wiedzy. W Grupie PWN dobrze rozumiemy wagę naszego zobowiązania i cenimy tradycję, na której wychowały się pokolenia Polaków.

Zapoznaj się z ofertą firmy