jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa krem z groszku zielonego z awokado na bazie wody

Zielony groszek to warzywo, które nie zawsze należy do lubianych przez najmłodszych Jeśli zmiksujemy go z awokado i podamy jako zupę-krem, łatwiej zachęcimy malucha do zjedzenia cennej dawki witamin.

Zielony groszek to warzywo, które nie zawsze należy do lubianych przez najmłodszych Jeśli zmiksujemy go z awokado i podamy jako zupę-krem, łatwiej zachęcimy malucha do zjedzenia cennej dawki witamin.

Zupa krem z groszku zielonego z awokado na bazie wody - Mama i ja

Składniki (2 porcje)

  • 400 g mrożonego groszku
  • jedno dojrzałe awokado
  • duża zielona papryka
  • ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja
  • średnia szalotka
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Cebulę,  czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.
  3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.
  4. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.
  5. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.
  6. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku  i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.
  7. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.