03-10-2018, 00:00
Data publikacji: 20-09-2018
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby jodowej
Zakres
W niniejszym dokumencie wyspecyfikowano metodę referencyjną oznaczania liczby jodowej (ogólnie znanej w przemyśle pod skrótem IV) w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych odtąd nazywanych tłuszczami.
Załącznik B opisuje metodę wyliczania IV ze składu kwasów tłuszczowych. Niniejszej metody nie stosuje się do olejów rybnych. Co więcej oleje roślinne tłoczone na zimno, surowe i nierafinowane, a także (częściowo) uwodornione mogą dawać różne rezultaty przy użyciu obu metod. Obliczone IV jest podatne na wpływ zanieczyszczeń i degradację termiczną produktów.
UWAGA Metoda w Załączniku B opiera się na oficjalnej metodzie AOCS Cd 1c-85[10].
Data publikacji: 28-09-2018
Masło, mleko fermentowane i świeży ser -- Oznaczanie liczby mikroorganizmów zanieczyszczających -- Technika liczenia kolonii w temperaturze 30 °C
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania liczby mikroorganizmów zanieczyszczających techniką liczenia kolonii w temperaturze 30 °C. Metoda ma zastosowanie do masła, mleka fermentowanego i świeżego sera.
Data publikacji: 28-09-2018
Ser -- Oznaczanie zawartości tłuszczu -- Metoda van Gulika
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę van Gulika do oznaczania zawartości tłuszczu w serze, jako ułamek masowy.
Niniejsza metoda jest odpowiednia do wszystkich typów sera. Może jednak nie dawać całkowicie satysfakcjonujących wyników, jeżeli jest stosowana do serów z przerostem pleśni (sery z niebieską pleśnią).
UWAGA Sery z niebieską pleśnią, patrz Uwaga do 8.3.11.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze