29-10-2018, 00:00
Trudno jednoznacznie opisać cechy kuchni arabskiej, gdyż na to określenie składają się potrawy oraz składniki z wielu krajów, a same dania są tak różnorodne, że nie sposób wymienić ich wszystkich. Są jednak pewne cechy, które wyróżniają tę kuchnię oraz przepisy, podbijające serca Europejczyków. Oto kilka ciekawostek na temat arabskiej kuchni!
Podstawą posiłków są przede wszystkim warzywa. Najpopularniejsze to cieciorka oraz różne odmiany bobu. Z gotowanej cieciorki powstaje bardzo ważny element posiłków – hummus (hommos). Arabskie targi to bogactwo warzyw – znajdują się tutaj pomidory, cebula, bakłażany, szpinak, kabaczki, kalafior, czosnek, sałaty czy inne zielone rośliny (np. tymianek, kolendra). Z kolei polskie ziemniaczki zastępuje na arabskich stołach kasza (przeważnie bulgur). Mieszkańcy tej części świata nie stronią też od oliwy oraz samych oliwek. Ta kuchnia to prawdziwy raj dla wegetarian. Nie dość, że dania są mocno zróżnicowane (trudno więc o nudę), to dodatkowo zdrowe i oparte głównie na warzywach. Mięso to produkt wyjątkowo drogi w tych rejonach, dlatego rzadko pojawia się w diecie przeciętnego mieszkańca. Jeśli jednak się go spożywa, to najczęściej jest to jagnięcina lub baranina, ale także wołowina czy drób.
Aromatycznie i barwnie
Bardzo popularna w krajach arabskich jest pasta z nasion sezamu (tahini) – to obowiązkowy dodatek do ogromnej liczby dań (w tym do hummusu). Jednak Arabowie jedzą poza warzywami także sporo owoców, a pieczywo ma u nich zaszczytne miejsce. Taka różnorodność składników oraz dodatków do jedzenia sprawia, że kuchnia ta jest niezwykle barwna. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu sporą wagę przykładają do estetyki posiłków – jedzenie powinno nie tylko smakować nieziemsko, ale także podobnie wyglądać. Co więcej, musi być go naprawdę dużo, gdyż na typowych przyjęciach stoły aż uginają się od nadmiaru przepysznych smakołyków. Zaletą budowania diety głównie na warzywach i owocach jest jej niska kaloryczność i oczywisty wpływ na zdrowie oraz odporność.
Najpopularniejsze dania
Z pewnością większość osób od razu odpowiedziałoby „kebab”, ale kuchnia arabska jest tak bogata, że trudno byłoby wypisać wszystkie tradycyjne dania. Jednym z popularniejszych jest falafel (kotlecik z ciecierzycy) z dodatkiem tahini oraz warzyw. Inną znaną potrawą jest tabbouleh, czyli sałatka z burgolu oraz zielonej pietruszki (najczęściej serwowana na dużych salaterkach, dostępnych m.in. w sklepie https://zasmakujradosci.pl/kuchnia). Tradycyjne arabskie przyjęcie nie może obejść się też bez jebra (faszerowanych liści winogron), przypominających mini gołąbki. Dużym zainteresowaniem cieszą się też wszelkie potrawy z dodatkiem hummusu – jednym z nich jest msabbaha, czyli danie z jogurtem na gorąco. Ciekawostką na temat msabbaha jest fakt, że składniki nie są mieszane do końca ze sobą, aby czuć dokładny smak każdego z osobna.
Artykuł sponsorowany
Komentarze