jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

3 proste potrawy, które pomogą w nauce

Każda mama wie, że aby dziecko zdrowo się rozwijało i chłonęło wiedzę, powinno zdrowo się odżywiać i dostarczać do organizmu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ważne jest, aby na talerzu pociechy pojawiły się nie tylko mięso i warzywa, ale także, niezbędne oleje i mikroelementy.

Każda mama wie, że aby dziecko zdrowo się rozwijało i chłonęło wiedzę, powinno zdrowo się odżywiać i dostarczać do organizmu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ważne jest, aby na talerzu pociechy pojawiły się nie tylko mięso i warzywa, ale także, niezbędne oleje i mikroelementy. Jak to zrobić? Przedstawiamy kilka potraw, dzięki którym będziesz pewna, że Twoje dziecko dostaje wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju.

Organizm małego odkrywcy potrzebuje ciągłego dostępu do witamin i mikroelementów, które pomogą mu zdrowo rosnąć, rozwijać się i spełniać kolejne marzenia. Jak sprostać temu niełatwemu zadaniu i jednocześnie mieć pewność, że podajesz dziecku wszystko co najlepsze? Z pomocą przychodzą dietetycy i piłkarze FC Barcelona, którzy dzielą się swoją wiedzą i kulinarnymi wyborami. Hiszpańscy mistrzowie boiska zachęcają dziecko do jedzenia nawet najbardziej nielubianych warzyw czy potraw, a dzięki aplikacji CheerGenerator, którą możesz znaleźć na stronie Beko, pogratulują mu również osiągniętego sukcesu. W aplikacji wybierzcie ulubionego piłkarza Twojej pociechy, wpisz jego imię oraz warzywo lub potrawę, której zwykle nie lubi, a piłkarski mistrz pogratuluje mu każdego zjedzonego kawałka. Wydrukowaną pochwałę możesz zawsze przyczepić na lodówce lub nad biurkiem dziecka, aby przypominała mu o sukcesach, a jeśli chcesz, aby o Twoich sposobach na niejadka dowiedzieli się inni, możesz udostępnić ją w swoich mediach społecznościowych.

Śniadanie małego mistrza

Warto pamiętać, że posiłek zjedzony na początku dnia powinien zawierać jak najwięcej zdrowych składników, aby dostarczyć organizmowi tzw. „paliwo” do dalszych wyzwań. W przypadku najmłodszych jest to szczególnie ważne, ponieważ ich mózg kształtuje się i rozwija w szybkim tempie, a każde dodatkowe witaminowe wsparcie jest na wagę złota. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie skorzystaj ze smacznej i zdrowej jagodowo - jogurtowej śniadaniowej miski z dodatkiem granoli. Obecne w niej witaminy z grupy B, witamina C, pektyny i sole mineralne zadbają o wzrok i układ krążenia Twojej pociechy, a także obniżą poziom cukru i cholesterolu.

Zastanawiasz się czego potrzebujesz do przygotowania tego pysznego śniadania?

3 proste potrawy, które pomogą w nauce

Do przygotowania jagodowo - jogurtowej śniadaniowej miski potrzebujesz:

Składniki:

  • 100 g jagód
  • 200 g świeżego sera białego
  • 100 g jogurtu
  • 80 g granoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 15 g nasączonych nasion chia

W blenderze kielichowym wymieszaj dokładnie nasiona chia, miód, jogurt, pół banana i świeży ser. Przygotowaną masę udekoruj granolą, pokrojonym w plasterki bananem i jagodami. Razem z dzieckiem możecie z wybranych składników ułożyć wzorki lub minki, tak aby śniadanie było także kreatywną zabawą.

 

Coś smacznego do chrupania

Podczas wspólnego oglądania filmów, gry w planszówki czy też odrabiania lekcji zaproponuj dziecku pełnoziarniste paluszki. Idealnie zastąpią chipsy czy słodkie przekąski, a ich przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Dla większej frajdy możecie przygotować je wspólnie, nadając im rozmaite kształty i długości.

3 proste potrawy, które pomogą w nauce

Do przygotowania pełnoziarnistych paluszków potrzebujesz:

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 8 g drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sól morska dla smaku

W dużej misce połącz mąkę, drożdże, sól i orzechy włoskie, a następnie mieszaj, aż do połączenia wszystkich składników. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Ugniataj składniki ręcznie, do momentu, aż ciasto stanie się lepkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowaną masę, włóż do wcześniej posmarowanej olejem miski, przykryj folią, aby ciasto odpowiednio urosło – pozostaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym. Rozwałkuj ciasto na małe kawałki i zwiń każdy kawałek w sznurek, niech mają różne długości i kształty. Ułóż przygotowane paluszki na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i posyp solą morską. Piecz przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i podawaj np. z dodatkiem twarożku.

 

Zielony obiad pełen tajemnic

A gdyby tak zainteresować dziecko możliwością przygotowania zielonej zupy, zupełnie takiej jak w kreskówkach czy filmach o czarodziejach? Laboratorium małego odkrywcy wypełniłoby się wtedy bogatym w przeciwutleniacze, witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy szpinakiem, ząbkami czosnku, które wzmacniają odporność, są bogate w witaminę A, PP i B2, a także rzadkie mikroelementy takie jak chrom lub kobalt, czy też zielonym groszkiem, który zwalcza oznaki zmęczenia oraz dostarcza witamy K, E i B3. Wszystko to w pięknym głęboko zielonym kolorze, parujące w wielkim rondlu niczym w pracowni alchemika. Zastanawiasz się czego potrzebujesz, aby sporządzić ten magiczny wywar pełen dobroczynnych składników? Nic prostszego!

3 proste potrawy, które pomogą w nauce

Do przygotowania zupy z groszku i szpinaku potrzebujesz:

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g mrożonego groszku
  • 40 g świeżych liści bazylii
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki mleka
  • garść baby szpinaku

Cebulę, ziemniaka i czosnek pokrój na małe kawałki, a następnie podsmaż na patelni przez około 4-5 minut. Dodaj groszek, wodę, mleko i sól. Gotuj, aż do wrzenia, często mieszając. Przygotowany wywar przelej do soup makera, dodaj liście szpinaku i bazylii. Wybierz odpowiedni program do zup gęstych i blenduj na pełnych obrotach, aż zupa stanie się całkowicie gładka i zielona. Podawaj z chrupiącymi kromkami chleba pszennego lub groszkami ptysiowymi. Smacznego!