jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wypełnić dom zapachem jesieni – domowe wypieki sposobem na jesienną chandrę

Gdy za oknem coraz zimniej, tym chętniej spędzamy czas w domowym zaciszu. Chłodne jesienne popołudnia i wieczory to idealny czas na odkrywanie nieznanych dotąd wypieków, szczególnie w wersji wytrawnej. Domowe chleby, bułeczki i tarty smakują wyśmienicie zarówno tuż po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Nadziewane mięsnym lub warzywnym farszem ciasta zaspokoją apetyt  i wypełnią dom przytulnym zapachem, który w mig odegna jesienną melancholię.  

Gdy za oknem coraz zimniej, tym chętniej spędzamy czas w domowym zaciszu. Chłodne jesienne popołudnia i wieczory to idealny czas na odkrywanie nieznanych dotąd wypieków, szczególnie w wersji wytrawnej. Domowe chleby, bułeczki i tarty smakują wyśmienicie zarówno tuż po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Nadziewane mięsnym lub warzywnym farszem ciasta zaspokoją apetyt  i wypełnią dom przytulnym zapachem, który w mig odegna jesienną melancholię.

W tym roku jesień była wyjątkowo łaskawa, niemniej nie sposób uniknąć nieuchronnego. Nagłe ochłodzenie to doskonały czas, by oddać się jednej z najprzyjemniejszych form spędzania czasu w kuchni, jaką jest pieczenie. Zamiast słodkich ciast, jesienią idealnym wyborem staną się wytrawne i sycące wypieki, przygotowane z wykorzystaniem treściwych dodatków – wędlin i serów oraz sezonowych warzyw.

Jak pachnie dobry nastrój?

Wpływ zapachów na samopoczucie to nie jedynie domniemanie, lecz potwierdzony naukowo fakt. Z właściwości relaksacyjnych słynie lawenda, cynamon i cytrusy. Wystarczy kilka kropli aromatycznego olejku, szklanka świeżego soku czy gorący napar, by z miejsca poczuć odrobinę odprężenia. Energii dostarczą nam natomiast aromatyczne zioła, takie jak mięta czy rozmaryn, dlatego też nimi powinniśmy otaczać się, kiedy zamierzamy poświęcić się intensywnej pracy. Oddziaływanie zapachów na emocje jest także blisko związane z pamięcią, dlatego też aromaty, które towarzyszyły nam w momentach radości, z miejsca wpłyną pozytywnie na nastrój. Jednym z zapachów, który potrafi przywołać najcieplejsze wspomnienia, jest aromat domowej kuchni, a w szczególności wypieków, które kojarzą się przede wszystkim z rodzinnymi, wypełnionymi ciepłem spotkaniami. Odrobina domowej atmosfery stanie się z pewnością skutecznym sposobem na pokonanie jesiennej chandry, która szczególnie na przełomie jesienno-zimowych miesięcy może coraz częściej pukać do naszych drzwi. Na przekór przewadze ciast słodkich nad słonymi, jesienią warto spróbować pysznych kompozycji na bazie sycących, wytrawnych dodatków, które dostarczą nam energii i wypełnią mieszkanie apetycznymi zapachami.

Przytulnie i smakowicie

Przepisów na wytrawne ciasta z pewnością jest mniej, niż w przypadku słodkości, niemniej czasem wystarczy sprawdzona receptura i nieco inwencji w kwestii nadzienia. Najczęściej przygotowywanym smakołykiem z piekarnika, nie tylko w słodkiej wersji, jest tarta. Ta niezwykle popularna potrawa przywędrowała do kuchni polskiej z Francji i cechuje się dużą dowolnością zarówno jeśli chodzi o dodatki, jak i samo ciasto. Przygotować ją można mianowicie na bazie ciasta drożdżowego, francuskiego oraz, zdecydowanie najczęściej, kruchego. Podobnie jak pizza, również tarta uwielbia towarzystwo żółtego sera, który możemy dodać przez pieczeniem, jak i w formie wiórków tuż po wyjęciu z piekarnika. Podobną odmianą ciasta na słono jest również wywodzący się z kuchni francuskiej quiche. Tym, co je odróżnia, jest dodatek śmietanowo-jajecznej zalewy, która tworzy bardzo sycące wypełnienie kruchego ciasta. Wytrawne wypieki doskonale smakują także w formie zawijanej rolady, przywodzącej na myśl tradycyjne austriackie strudle.

– Przygotowując ciasto bez dodatku cukru, środek możemy wypełnić farszem mięsno-serowo-warzywnym. Dzięki dokładnemu owinięciu nadzienia efekt końcowy będzie wyjątkowo aromatyczny, gdyż smaki wszystkich składników idealnie się przenikną. Elementem łączącym wszystkie dodatki staną się wiórki sera żółtego, będącego jednym z najlepszych dodatków do wypieków w wersji wytrawnej – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kilka różnych rodzajów ciast wytrawnych, poznając tym samym zupełnie nowe dotąd smaki. Ponadto przygotowując sycący, wytrawny wypiek zapewnimy sobie szybki sposób na obiad, gdy chęć do kucharzenia nieco minie. Ciasto wytrawne możemy pokroić na kawałki i odgrzewać w piekarniku, posypując dodatkowo świeżymi ziołami lub serem, aby wzbogacić jego smak.

Dyniowy strudel z Aldamerem

Dyniowy strudel z Aldamerem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g miąższu dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera Aldamer MSM Mońki w plastrach
  • 100 g szynki wędzonej parzonej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam i kminek do posypania

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia).
  3. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.