Weganizm utożsamiany jest z bardzo restrykcyjną dietą, której podstawą jest rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych.
Weganizm utożsamiany jest z bardzo restrykcyjną dietą, której podstawą jest rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Wiele osób sądzi, że wiąże się ona z kupowaniem wymyślnych produktów w specjalnych, ekologicznych sklepach. I o ile kilkanaście lat temu faktycznie mogło tak być, tak obecnie weganie mają zdecydowanie łatwiejsze życie, gdyż wszędzie można już kupić składniki do pysznych, wegańskich potraw i deserów. Delecta podpowiada w jaki sposób te ostatnie można szybko przyrządzić w zaciszu domowego ogniska.
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. To sprawia, że na sklepowych półkach coraz częściej spotkamy produkty spełniające jej wymogi, a w sieci bez problemu znajdziemy przepisy na pyszne potrawy, które z powodzeniem mogą stanowić zamienniki dla naszych ulubionych dań. Jeśli nie wyobrażasz sobie popołudniowej kawy bez kawałeczka ciasta, a jednocześnie, w myśl zasady weganizmu, chciałbyś zrezygnować z produktów odzwierzęcych (w tym masła, mleka, jajek) koniecznie przeczytaj nasze pomysły na wegańskie ciasta!
Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli
Składniki:
-
1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
-
1/4 szklanki mleka orzechowego
-
1/4 szklanki mleczka kokosowego
-
1/2 szklanki syropu klonowego
-
1/2 szklanki kakao
-
1/4 szklanki oleju kokosowego
-
1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
-
płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
-
dwie garści orzechów laskowych Bakalland
Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.
-
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
-
W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką.
-
Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy.
-
Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę.
-
Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając.
-
Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.
Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.
Wegańskie ciasto kokosowe
Składniki
-
200 g mąki
-
100 g wiórków kokosowych Bakalland
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
-
200 g cukru
-
350 ml mleka kokosowego
-
1 i 1/2 łyżki kakao
-
50 g czekolady
Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
-
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy.
-
Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając.
-
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą.
-
Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy.
-
Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
-
Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego.
-
Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.
Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!
Wegańskie ciasto bananowe
Składniki:
-
4 dojrzałe banany
-
1/3 szklanki oleju
-
3 szklanki cukru
-
1,5 szklanki mąki
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta
Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Ciasto bananowe czas zacząć!
-
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu).
-
Obrane i rozdrobnione widelcem banany łączymy z olejem, cukrem i aromatem waniliowym.
-
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie całość dodajemy do reszty składników i mieszamy.
-
Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto wybornie smakuje z masłem orzechowym. Polecamy tę opcję szczególnie tym, którym dodatkowe kalorie nie są straszne.