jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - grudzień 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - grudzień 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- grudzień 2018

 

 

PN-EN 16858:2017-07 - wersja polska

Data publikacji: 11-12-2018

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS)

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania melaminy i kwasu cyjanurowego w artykułach żywnościowych metodą chromatografii cieczowej sprzężonej z tandemową spektrometrią mas. Metoda została zwalidowana w badaniu międzylaboratoryjnym próbek preparatów mlecznych dla niemowląt, preparatów sojowych dla niemowląt, mleka w proszku, mleka pełnego, napoju sojowego i mleka czekoladowego, wzbogaconych w zakresie od 0,71 mg/kg do 1,43 mg/kg dla melaminy i od 0,57 mg/kg do 1,45 mg/kg dla kwasu cyjanurowego. Granice oznaczalności (LOQ) dla melaminy i kwasu cyjanurowego w żywności wynoszą, odpowiednio, 0,05 mg/kg i 0,25 mg/kg. Górna granica zakresu roboczego wynosi do 10 mg/kg dla melaminy i do 25 mg/kg dla kwasu cyjanurowego.

 

PN-EN 16923:2017-07 - wersja polska

Data publikacji: 11-12-2018

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie toksyny T-2 i toksyny HT-2 w zbożach i produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci metodą LC-MS/MS po oczyszczaniu SPE

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania toksyny T-2 i toksyny HT-2 w ziarnie zbóż i produktach na bazie ziarna zbóż np. owsa, przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) sprzężonej z tandemową spektrometrią mas (MS/MS) po oczyszczaniu za pomocą ekstrakcji do fazy stałej (SPE) [5].

Metoda została zwalidowana dla toksyny HT-2 w mące owsianej na poziomie 9,3 µg/kg i 28,1 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 16,5 µg/kg i 21,4 µg/kg oraz zbożowych płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 8,1 µg/kg i dla toksyny T-2 w mące owsianej na poziomie 4,4 µg/kg i 8,3 µg/kg, płatkach owsianych na poziomie 4,9 µg/kg i 6,6 µg/kg oraz płatkach śniadaniowych (zawierających płatki owsiane) na poziomie 3,5 µg/kg.

Doświadczenia laboratoryjne [6] wykazały, że metoda ma także zastosowanie do materiałów bardzo pęczniejących (suche kasze na bazie ziarna owsa i skrobie modyfikowane), ale nie zostało to sprawdzone w badaniu walidacyjnym metody. Szczegóły przedstawiono w 6.3.

Metoda może być także stosowana do produktów owsianych dla wyższych poziomów toksyny T-2- i toksyny HT-2. W takim przypadku wymagane jest uwzględnianie etapu rozcieńczania [6].

Metoda może być także stosowana do ziarna zbóż i przetworów zbożowych, np. na bazie pszenicy, jęczmienia i ryżu, przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W takim przypadku wymagana jest wewnętrzna walidacja metody dla każdego materiału. Podczas badań międzylaboratoryjnych rozpatrywany był zakres od 10 μg/kg do 100 μg/kg i ze wstępnych badań wynika, że metoda działa dobrze w całym zakresie, chociaż ostateczna walidacja została wykonana tylko w zakresie od 3,5 μg/kg do 28,1 μg/kg.
 

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.