jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak gotować szybko, tanio i z przyjemnością?

Jeśli dziś gotowanie zajmuje cały Twój wieczór i wiesz, że jutro dokładnie tak samo spędzisz swój czas, to wiedz, że czas to zmienić! Nie chodzi o zamawianie jedzenia z restauracji czy o catering dostarczający pod drzwi pudełka z posiłkami na cały dzień.

Jeśli dziś gotowanie zajmuje cały Twój wieczór i wiesz, że jutro dokładnie tak samo spędzisz swój czas, to wiedz, że czas to zmienić! Nie chodzi o zamawianie jedzenia z restauracji czy o catering dostarczający pod drzwi pudełka z posiłkami na cały dzień.Wystarczy samemu nieco zmienić dotychczasowe nawyki i nauczyć się nowego sposobu gotowania, a przede wszystkim planowania zakupów i świadomego wykorzystywania domowych zapasów.

Jak gotować szybko, tanio i z przyjemnością?
Bazowe produkty do dań obiadowych

Czasami zaglądając do pełnych szafek i do pokaźnie załadowanej lodówki, może nam się wydawać, że nie mamy, co zjeść. Wtedy albo idziemy do sklepu albo wybieramy drogę na skróty i zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. Ale wystarczy odrobina kreatywności, aby z „niczego” wyczarować pyszne danie, które zasmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Wystarczy bowiem, że będziemy mieć pod ręką bazowe produkty, z których każdego dnia stworzyć można zupełnie inne danie. Do takiej grupy zaliczają się na przykład: kasze, ryże, makarony, przecier pomidorowy, jajka oraz jakiekolwiek warzywa świeże lub konserwowe (zobacz dostępny asortyment na www.kaufland.pl). Takie produkty są doskonałe do przygotowania dań jednogarnkowych lub makaronu z dowolnym sosem. Jeśli zostanie coś z poprzedniego obiadu, następnego dnia można z tego zrobić podstawę do jajka sadzonego lub jajka w koszulce, zawinąć pozostałości w naleśniki tworząc krokiety lub polską wersję meksykańskiego burrito. Z kilku dowolnych warzyw można natomiast przygotować zupę-krem z dodatkiem ryżu lub grzanek wykrojonych z ostatnich kawałków pieczywa.

Jak wybierać zdrowe dodatki?

Smaczne dania obiadowe to niekoniecznie wiele godzin spędzonych przy kuchni i odtwarzanie skomplikowanych przepisów wybitnych szefów kuchni. To także kreatywność i umiejętność wykorzystywania dostępnych produktów. Warto także do dań głównych podawać smaczne, proste i zdrowe dodatki. Wiele z nich może być także wartościową przekąską lub kolacją. Dodatki zwykle przygotowuje się z różnorodnych warzyw. Mogą to być, np. frytki z batata, sałata rzymska z sosem winegret, lekko podpiekana brukselka z sezamem, surówka z pora, jabłka i marchewki, świeżo wyciskany sok z owoców lub warzyw. Warto też pamiętać, że każde warzywo i każdy owoc same w sobie mogą być doskonałym małym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. Możliwości jest jednak znacznie więcej, a jedyne co nas ogranicza to produkty, które akurat mamy pod ręką i nasza własna wyobraźnia. Dodatki do posiłków powinniśmy dobierać nie tylko pod względem smaku, ale też koloru, zapachu i struktury. Nie zapominajmy, że jemy każdym zmysłem, także wzrokiem i węchem. Pamiętając o tym, nawet proste, szybkie i przede wszystkim domowe danie może wyglądać i smakować jak to z wychodzące spod ręki profesjonalnych szefów kuchni.

Artykuł sponsorowany