jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. 

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.

Mięsna uczta

Umiejętnie przyprawione i wrzucone na rozgrzany ruszt sztuki mięsa to niekwestionowane hity słonecznych weekendów. Miłośnicy lżejszych klimatów chętnie wybierają ryby oraz piersi, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Ci, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii, rozsmakowują się w karkówce i żeberkach. Jednocześnie nie musimy psuć sobie humoru myślą o tłuszczu – jego spora część wytapia się w czasie grillowania, przy okazji chroniąc mięso przed wyschnięciem.

Od owoców morza, przez drób, wieprzowinę i wołowinę aż do jagnięciny i dziczyzny. To, co znajdzie się na grillu zależy od naszych upodobań. Bardzo efektownie wyglądają mięsne szaszłyki z dodatkiem kolorowych warzyw.

Sekretem każdej potrawy z grilla jest marynata. Nie tylko sprawia, że mięso jest pachnące i odpowiednio doprawione, ale także wyjątkowo soczyste. Podstawy dobrej marynaty to olej, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny lub ocet winny. Kwaśne elementy zmiękczają strukturę mięsa – nie można ich pominąć!

Planując ogrodowe przyjęcie, w harmonogramie uwzględnijmy wstawienie mięsa do marynaty z odpowiednim wyprzedzeniem. Powinno w niej spędzić przynajmniej kilka godzin, więc dobrze jest pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem. Nie wyjmujmy go z lodówki tuż przed umieszczeniem na ruszcie. Dajmy mu chwilę, by osiągnęło temperaturę pokojową.

Co zrobić, by zapach grillowanego mięsa kusił jeszcze przed wyłożeniem na talerze? Słodkawy posmak zapewnią miód lub syrop klonowy. Wykorzystajmy w marynacie bazylię, majeranek i rozmaryn. Dla egzotycznych doznań konieczne będzie użycie curry, kurkumy, imbiru i goździków. Wielbiciele azjatyckich smaków koniecznie muszą spróbować orientalnych udek z grilla – murowanego hitu sezonu!

Orientalne udka z grilla

Orientalne udka z grilla Knorr

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1 strąk papryczki chili

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Chili oraz pęczek natki kolendry posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Obierz ze skóry ananasa i pokrój owoc w grubą kostkę.
  2. Mięso z kurczaka oczyść z przerostów tłuszczu oraz żyłek. Pokrój udka na mniejsze kawałki i wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową limonkowego soku, połową oleju, olejem sezamowym oraz oprósz Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Wszystko odstaw na 12 godzin do lodówki.
  3. W 100 ml wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie w garnku połącz sos sojowy, miód, czosnek, imbir, chili, sok z limonki i olej sezamowy. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć i do gotującego się płynu, wlej pomału zawiesinę skrobi. Ciągle mieszaj, do momentu powstania gęstego sosu. Do sosu dodaj kolendrę.
  4. Nabijaj na szpikulce naprzemiennie ananasa i mięso z udek. Połóż je na tackach aluminiowych i piecz na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by odwracać mięso co jakiś czas.
  5. Na koniec podlej mięso z ananasem powstałym sosem tak, by na wierzchu powstała glazura. Danie posyp sezamem i serwuj w towarzystwie białego ryżu.
 

Grillowane warzywa dla każdego

Wydaje się, że grillowanie to zabawa tylko dla mięsożerców? Nic bardziej mylnego! W grillowaniu najbardziej lubimy różnorodność! Wiosna i lato to czas, kiedy mamy niemalże nieograniczony dostęp do produktów sezonowych. Żal byłoby nie wykorzystać tego potencjału!

Popularność diet roślinnych wzrasta z każdym rokiem, więc bardzo możliwe, że część gości na naszym garden party będzie rozglądała się za daniami wegetariańskimi. A może sami planujemy spróbować tego sposobu odżywiania? Tym bardziej warto wiedzieć, jak komponować smaczne, warzywne posiłki z rusztu. Mogą być samodzielnymi, lekkimi daniami, mogą pełnić funkcję dodatków. Świeże, chrupiące warzywa uatrakcyjnią każdą potrawę!

Wybór warzyw nadających się na grilla jest ogromny. Obowiązują tylko dwa kryteria. Po pierwsze: nie powinny być zbyt miękkie, ponieważ mogłyby stracić swoją apetyczną konsystencję. Po drugie: do grillowania nie nadają się mrożonki. Samo przygotowanie warzyw jest banalnie proste – w większości przypadków wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kawałki lub plasterki. W całości świetnie smakuje kukurydza. Stałymi bywalcami warzywnego barbecue są cukinia, bakłażan i papryka. Ziemniaki to absolutny klasyk, choć wymagają najdłuższej obróbki cieplnej.

Warto sięgać po warzywa mniej oczywiste – szparagi, brokuł, kalafior, dynię i marchew. Doskonale smakują z lekkimi dipami na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Jeszcze bardziej apetyczne stają się w połączeniu z oliwą z oliwek oraz serami – kozim, fetą lub parmezanem. Można pójść o krok dalej i przygotować bezmięsną wersją burgera. Z naszego doświadczenia wynika, że wegetariańskiemu burgerowi z soczewicy wprost trudno będzie się oprzeć.

Wegetariański burger z soczewicy

Wegetariański burger z soczewicy Knorr

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g czarnej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 bułki do burgerów
  • 1 opakowanie Sosu Hellmann's Original BBQ
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 chili
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 100 g ogórków z sałatki szwedzkiej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj chili, czosnek oraz natkę kolendry i pietruszki. Pokrój i podziel na pół cebulę, a marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich między sobą. Przetnij na pół bułki do burgerów. Plastry ogórków oraz sałatę podziel w cienkie paseczki.
  2. Kaszę jaglaną oraz czerwoną i czarną soczewicę ugotuj do uzyskania miękkości.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż chili, marchewkę, czosnek i połowę cebuli. Wymieszaj w misce kaszę, obie soczewice, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, jajko, posiekaną kolendrę i pietruszkę. Dodaj do całości 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Wszystko starannie połącz, aż masa uzyska zwięzłą konsystencję. Następnie uformuj z niej burgery o grubości 2 cm i średnicy 10 cm.
  4. Burgery posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z każdej strony przez około 4 minuty. Następnie podsmaż bułki do hamburgerów.
  5. Wymieszaj dokładnie startą rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pozostałą cebulę, majonez i 2 łyżki sosu BBQ.
  6. Nałóż na spód bułki składniki: sałatkę oraz burgery. Następnie posmaruj je sosem BBQ i przykryj drugą warstwą bułki.
 

Sałatki – obowiązkowy dodatek

Potrawy z grilla najlepiej smakują w towarzystwie lżejszych dodatków. Zrównoważenie obfitej porcji mięsa albo kilku dokładek faszerowanych ziemniaków? To idealne zadanie dla prostych i lekkostrawnych sałatek!

Weźmy na warsztat produkty, które mamy pod ręką, by nie musieć biec na zakupy w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Skosztujmy chrupiącej kapusty pekińskiej, rzodkiewki, koperku, szczypiorku, a nawet orzeźwiającego rabarbaru! Pachnące ogórki, pomidory, sałata i jarmuż to prosty i sprawdzony przepis na sukces. Zaprzyjaźnijmy się z kiełkami, nadającymi potrawom wyrazu! Korzystając z okazji, że mamy już rozgrzany ruszt, przygotujmy do sałatki chrupiące grzanki. Grillowane warzywa również będą jej przyjemnym uzupełnieniem. Najlepszym dowodem na to jest sałatka z grillowanych warzyw i truskawek – esencja lata!

Sałatka z grillowanych warzyw i truskawek

Sałatka z grillowanych warzyw i truskawek Knorr

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
  • 6 szparagów białych
  • 6 szparagów zielonych
  • 1 cukinia
  • 6 świeżych truskawek
  • 100 g sera mozzarella kulki
  • 3 garści rukoli
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Białe szparagi oczyść i odetnij dolne końcówki. Sparz warzywa przez chwilę w lekko osolonej wodzie z cukrem. Pokrój cukinię na 4 części, wytnij z niej nasiona oraz pokrój pod skosem na małe kawałeczki.
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek połącz z Przyprawą do grilla pikantną Knorr. W powstałej mieszance zamarynuj cukinię i szparagi. Następnie upiecz warzywa na rozgrzanym grillu i wystudź. Zielone szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
  3. Aby przyrządzić dressing, wlej do słoiczka ocet, wodę, oliwę, miód oraz musztardę. Dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zamknij szczelnie naczynie i potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszają.
  4. Do miski wsyp rukolę, grillowane warzywa i pokrojoną natkę kolendry. Całość wymieszaj i polej sosem. Na wierzchu połóż ćwiartki truskawek i kulki sera.