jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Uwielbiasz kanapki? Te przepisy przypadną Ci do gustu

Z ciemnym lub białym pieczywem, opiekane lub na zimno, z ulubioną pastą, a może ze smakowitą wędliną? Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań przekąskowych. W zależności od tego jak je przygotujemy mogą być również całkiem pożywnym posiłkiem. Jak je podawać, by się nie znudziły? Oto kilka pomysłów, które przypadną do gustu wszystkim kanapkożercom.

Z ciemnym lub białym pieczywem, opiekane lub na zimno, z ulubioną pastą, a może ze smakowitą wędliną? Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań przekąskowych. W zależności od tego jak je przygotujemy mogą być również całkiem pożywnym posiłkiem. Jak je podawać, by się nie znudziły? Oto kilka pomysłów, które przypadną do gustu wszystkim kanapkożercom.

Precz z kanapkową nudą!

Dla wielu z nas kanapki to dwie kromki chleba zmasłem, żółtym serem lub jajkiem. Niektórzy wzbogacają je również liściem sałaty lub plastrem pomidora. Można inaczej, pyszniej! Przy odrobinie chęci i kreatywności bardzo łatwo odczarować mit nudnej kanapki. Wystarczy poeksperymentować z dodatkami i przykładowo w miejsce ogórka użyć avocado lub kapary a liście sałaty masłowej zastąpić szpinakiem lub rukolą. Kanapki warto doprawić również świeżymi ziołami, aromatycznymi przyprawami albo skropić octem balsamicznym. Wiosna i lato to idealny czas na próbowanie nowych smaków. Sezonowe warzywa w duecie z pysznymi wędlinami sprawią, że kolorowe kanapki znikną w mgnieniu oka z naszych talerzy.

Przekładana kanapka z pastą z avocado i ogórka

Składniki:

  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka marki Konspol
  • garść liści rukoli
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • avocado
  • 2 ogórki kwaszone
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zblendować avocado, a ogórki kiszone zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Całość wymieszać, a następnie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastą posmarować kromki chleba, a następnie ułożyć na nich rukolę, polędwicę wędzoną z kurczaka marki Konspol, plaster pomidora oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kanapkę przełożyć kolejną kromką chleba i znów ułożyć na niej powyższe składniki. Na koniec skropić octem balsamicznym i zamknąć trzecią kromką chleba.

Paprykowo-pomidorowe tosty

Uwielbiasz kanapki? Te przepisy przypadną Ci do gustu

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol
  • kilka plasterków żółtego sera
  • liść sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili
  • połowa małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Najpierw szykujemy pomidorowo-paprykową pastę. Pomidora, paprykę i chili myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Całość mieszamy i gotujemy w garnku z odrobiną wody przez około 15 minut do powstania jednolitej masy. Całość doprawiamy octem, cukrem oraz pieprzem i solą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb tostowy, a następnie układamy na nim liść sałaty rzymskiej oraz szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą marki Konspol oraz ser żółty. Kanapkę przykrywamy kolejną kromką i wkładamy do opiekacza na trzy minuty.

Smacznego!