jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zupa krem z pomidorów z makaronem i kleksem jogurtu

Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych. 

Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych. 

Kremowa zupa pomidorowa ozdobiona jogurtowym kleksem Fot. Mama i ja

Kremowa zupa pomidorowa ozdobiona jogurtowym kleksem
Fot. Mama i ja

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • makaron (najlepiej razowy)
  • jogurt grecki
  • ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek

Wykonanie:

  1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Następnie dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę Mama i ja – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.
  7. Zupę tę można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki.