jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Gryczanka z kaszą manną, owocami i bakaliami

Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Oprócz tych walorów ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych.   

Kasza gryczana nie od dziś znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i dużej zawartości cennych składników. Oprócz tych walorów ma również dość charakterystyczny, intensywny zapach, który nie przysparza jej popularności zwłaszcza wśród najmłodszych.

Sposobem na jego przełamanie może być podanie kaszy w postaci owsianki z dodatkiem kaszy manny, owoców i bakali. Takie zestawienie spotka się z uznaniem nawet małych niejadków. 

Gryczanka z kaszą manną, owocami i bakaliami

Składniki (2-3 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 500 ml wody Mama i ja
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ulubione owoce
  • ulubione bakalie
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta.
  2. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  3. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek.
  4. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.