jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

3 lipca dniem papryczki chili

Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo pikantnym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Ta niepozorna siostra słodkiej papryki nadająca pikantny smak potrawom już 3 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. To doskonały pretekst do tego, by przygotować smakowite dania z jej wykorzystaniem.

Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo pikantnym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Ta niepozorna siostra słodkiej papryki nadająca pikantny smak potrawom już 3 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. To doskonały pretekst do tego, by przygotować smakowite dania z jej wykorzystaniem.

Pikantne smaki

Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim stopniem ostrości. Wszystkie jednak wykorzystywane są jako wyrazista i pikantna przyprawa. Wśród niemal 100 rodzajów odmian papryczek najpopularniejsze są m.in. jalapeno czy peperoni, które ze względu na bardzo ostry smak zazwyczaj spożywa się w małych ilościach. Można spożywać je w wersji marynowanej, suszonej, a co odważniejsi mogą jeść je na surowo. Papryczki idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Sprawdźcie, jakie ogniste potrawy można przygotować z ich wykorzystaniem. Podpowiadamy.

Kurczak curry z papryczkami chili **/***

Kurczak curry z papryczkami chili **/*** Konspol

Składniki:

  • 1 opakowanie fileta z piersi kurczaka marki Konspol
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 – 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4cm drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka marki Konspol myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.

 

Piekielna meksykańska pizza ***/***

Piekielna meksykańska pizza ***/*** Konspol

Składniki:

  • 4-5 plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 ml ciepłej wody
  • jedno opakowanie drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka papryczek jalapeno
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (dowolne: koperek, natka, bazylia, oregano, inne które macie)
  • 15-20 pieczarek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • połowa cebuli
  • 1 szklanka startego sera
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie a jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie szykujemy sos – blendujemy puszkę pomidorów, czosnek i zioła, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Na blacie oprószonym mąką formujemy pizzę z ciasta. Tak przygotowaną przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem. Ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w okręgi, cebulę w piórka, a polędwicę wędzoną z kurczaka firmy Konspol w mniejsze plasterki. Polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol, pieczarki, papryczki jalapeno, cebulę i pomidorki koktajlowe układamy na pizzy. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego!