jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeźwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni.

Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeźwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeźwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni.

Wakacje to czas, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy – w tym desery, a arbuz świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na upalne dni. Jeśli Wy również jesteście tego samego zdania, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Karpatka arbuzowa

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Voilà, gotowe!

Biszkoptowy arbuzowiec

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta 

Masa arbuzowa:

  • 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

Masa truskawkowa:

  • 100 g pokrojonych truskawek
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta

Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów biszkoptowych.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła. Pozostawiamy na noc w lodówce.

Ciasto z arbuzem – brzmi niewyobrażalnie… pysznie!

Deser arbuzowy z pistacjami

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Trzecią propozycją na naszej liście na słodkie, letnie zapomnienie jest deser arbuzowy z pistacjami.

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Deser w sam raz na upał!