12-08-2019, 00:00
Skuteczna dieta odchudzająca, czyli jaka? Jakie cechy musi posiadać dieta, by była skuteczna? Czy taka sama dieta będzie idealna dla każdego? Jak ułożyć skuteczną dietę odchudzającą?
Skuteczna dieta, czyli jaka?
Ludzie nieustannie poszukują najskuteczniejszej diety odchudzającej. Bez przerwy pojawiają się nowe pomysły na to, jak zgubić nadprogramowe kilogramy. Raz na fali są diety ograniczające węglowodany, innym razem diety redukujące ilość tłuszczu do minimum, lub wykluczające nabiał, gluten czy też mięso. Nie sposób nawet wymienić wszystkich rodzajów, a tym bardziej przeprowadzić porównanie wszystkich metod jednocześnie.
Idealna dieta to taka, którą jesteś w stanie przestrzegać – nie tydzień, nie dwa, a możliwie jak najdłużej.
Należy więc zadbać nie tylko o to, by dieta była zdrowa, ale by była dla nas smaczna, by uwzględniała takie potrawy, jakie lubimy, lub przynajmniej ich zbliżone wersje. Dzięki temu przestrzeganie diety nie będzie takie trudne i frustrujące. Jedzenie ma sprawiać nam przyjemność, a przy tym powinno być zdrowe. Stosowanie diety nie musi też wiązać się z nieustannym uczuciem głodu.
Ujemny bilans kalorii
Skuteczna będzie każda dieta, która ogranicza podaż kalorii i którą jesteśmy w stanie stosować. W kontekście odchudzania, kluczowy jest ujemny bilans kalorii. Jeśli będziemy: jeść same zdrowe produkty, unikać cukru, tłuszczów nasyconych i alkoholu, ale będziemy spożywać więcej, niż potrzebuje nasz organizm - nie będziemy chudnąć.
Jeśli natomiast będziemy od czasu do czasu sięgać po czekoladę i piwo, ale w ogólnym rozrachunku, będziemy jeść mniej kalorii, niż potrzebujemy - będziemy chudnąć.
Nasze zapotrzebowanie kaloryczne rośnie, gdy podejmujemy aktywność fizyczną. Dlatego tak ważne jest, by w czasie redukcji tkanki tłuszczowej, nie opierać się jedynie na zmniejszaniu podaży spożywanych kalorii, ale również na zwiększeniu wydatkowania energii.
Czy muszę rezygnować z węglowodanów/tłuszczów?
Większość z nas nie najlepiej radzi sobie z wykluczeniami węglowodanów czy tłuszczów z diety. Nie lubimy rezygnować bowiem z rzeczy, które nam smakują, a tak się składa, że większość najbardziej smakowitych dań łączy oba makroskładniki.
Dieta zbilansowana
Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz rezygnować, ani z węglowodanów ani z tłuszczów! W Twojej diecie może znajdować się zarówno pieczywo, makaron, mięso, nabiał, jak i pewna ilość słodyczy. Ważne, by umieć skomponować z wymienionych składników odpowiedni jadłospis.
Dieta, w której nie eliminujemy żadnego z makroskładników, a ich udział jest zrównoważony, to dieta zbilansowana.
Dieta zbilansowana nazywana jest również dietą zrównoważoną. Według najnowszych zaleceń IŻŻ (Instytutu Żywności i Żywienia), ilość energii dostarczanej z białek powinna wynosić ok. 10-20%, z tłuszczów 20-35%, a z węglowodanów 45-65%. Niezwykle ważny jest odpowiedni dobór kaloryczności diety, w zależności od płci, stanu zdrowia, masy i składu ciała oraz aktywności fizycznej.
Należy również zaznaczyć, że idealna dieta, uniwersalna dla każdego, nie istnieje. Dlatego tak ważne jest indywidualne podejście w kwestii doboru diety i jej kaloryczności.
Jeśli nie wiesz, jak ułożyć swoją dietę, skorzystaj z indywidualnych planów żywieniowych dostępnych na PoTreningu.pl. Twoja rozpiska posiłków zostanie przygotowana w taki sposób, że z każdym dniem będziesz wyglądać lepiej i czuć się zdrowiej!
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze