jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kasza – wczoraj i dziś

Dla jednych koszmar dzieciństwa, dla innych niezbędny element codziennego jadłospisu. To kasza. Wiele osób kojarzy ją jedynie z odmianą gryczaną, która w minionej epoce stanowiła jeden z podstawowych posiłków. Była dodatkiem do dań codziennych, serwowanym zwykle w barach mlecznych. 

Dla jednych koszmar dzieciństwa, dla innych niezbędny element codziennego jadłospisu. To kasza. Wiele osób kojarzy ją jedynie z odmianą gryczaną, która w minionej epoce stanowiła jeden z podstawowych posiłków. Była dodatkiem do dań codziennych, serwowanym zwykle w barach mlecznych. Dziś przeżywa prawdziwy renesans, a jej odmian mamy co najmniej kilkanaście. Pozwalają one na skomponowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które coraz częściej serwujemy na naszych stołach. Razem z szefem kuchni Knorr zdradzamy najlepsze przepisy z kaszą w roli głównej. Będzie pysznie!

Kasza stanowi dziś jeden z podstawowych elementów nowoczesnej kuchni. Wykorzystujemy ją jako uzupełnienie innych potraw, a także jako nieodłączny składnik części z nich. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny krupnik czy gulasz bez kaszy. To nie tylko trend kuchenny, ale prawdziwa kaszomania, która od kilku lat ogarnia niemal wszystkich – tych młodszych oraz tych starszych, którzy kaszę kojarzą raczej z jej tradycyjnym wydaniem.

Karna kasza

Dawniej, kasza stanowiła postrach. Mało kto chętnie pałaszował kolejne miski tego „przysmaku”, chowając pod kawałkami mięsa lub w doniczce niezjedzoną kaszę, aby tylko ukryć ją przed wzrokiem babci.

Kasza często postrzegana była jako danie, które musimy jeść za karę. Zapewne przyczyną odrzucania tych posiłków był niezbyt atrakcyjny sposób ich przyrządzania. Nie można jednak odsądzać od czci i wiary dawnych sposobów gotowania kaszy. Mimo że nielubiane przez dzieci, mają swoje znaczące miejsce w polskiej sztuce kulinarnej, do której tak chętnie dziś wracamy. Może warto przypomnieć sobie tradycyjne, polskie smaki? Na obiad polecamy przepis na pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym:

Pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym

Kasza – wczoraj i dziś

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr
  • szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • pół łyżeczki Rozmarynu z Maroko Knorr
  • 10 dużych pieczarek
  • 80 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pieczarki pokrój w półplastry. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż je. Posyp rozmarynem, pieprzem i solą. Następnie dołóż zawartość opakowania Kaszotto Grzybowe Knorr, zalewając ok. 250 ml wody. Gotuj ok. 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu, dodaj śmietanę.
  3. Oczyść pieczarki, oddziel nóżki od kapeluszy. Włóż do nich powstały farsz. Na całość nałóż tarty parmezan. Włóż pieczarki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.

Kuchenna gwiazda

Gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana – to cała plejada gwiazd, które dziś świecą jasnym blaskiem na kuchennym firmamencie. Zmieniło się nie tylko znaczenie kaszy w codziennej kuchni, ale przede wszystkim sposoby jej przyrządzania. Desery z kaszy, już nie tylko manny, kaszotta z warzywami, ryby zapiekane z kaszą są potrawami, które pokazują, jak wiele oblicz ma ten na pozór zwykły dodatek do dań.

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła! Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną:

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Kasza – wczoraj i dziś

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
  • 1 pieczony burak
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
  2. Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu Knorr, wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
  3. Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika. Dołóż również połowę posiekanej natki.
  4. Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki. Smaż je na patelni. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.

Słodki przysmak

Kto z nas nie lubi słodyczy? Dobrze jest czasem nieco poeksperymentować w kuchni, aby zjeść deser nie tylko smaczny, nowoczesny, ale przede wszystkim pełnowartościowy. Niemal wszyscy chcą dbać o linię, nie patrząc każdego poranka z trwogą na skalę wagi łazienkowej. Z pomocą przychodzi jak zwykle kasza.

Ciekawe połączenie kaszy jaglanej z różnymi dodatkami owocowymi lub twarogiem wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha. Desery z kaszą są przyjemnym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik lub tort. Nie ma się czego obawiać! Kasza, odpowiednio przyrządzona jest idealną wręcz bazą do różnych ciast i słodkich przekąsek.

Kasza wczoraj to szare, niezbyt lubiane danie. Dziś potrawy z kaszą nabrały nowego znaczenia. To nie tylko dodatek do mięsa, ale także składnik nowoczesnych potraw, które goszczą na stołach całego świata. Warto wrócić do dań z kaszy, którą oprócz walorów smakowych, cechuje niska cena i uniwersalizm w kuchni.