18-10-2019, 00:00
Dziś dzięki naukowcom mówi się o drugim mózgu – jelitach. Znajduje się w nich bowiem aż 100 mln komórek nerwowych, dlatego wszystko to, co dzieje się w układzie pokarmowym, ma odzwierciedlenie w całym organizmie. Jak dbać o jelita? Jakie znaczenie, nie tylko dla nich, ma błonnik pokarmowy?
Zdrowe jelita – zdrowe ciało i psychika
Działanie komórek nerwowych znajdujących się w jelitach, ma znaczenie dla odczuwanego nastroju. Obecnie wiadomo, że problemy z układem pokarmowym znajdują swoje odzwierciedlenie nie tylko w osłabionym układzie odpornościowym, ale i problemach natury psychicznej. Schorzenia jelit nierzadko występują u osób, które zmagają się z depresją. To dlatego dbanie o codzienny jadłospis, ale i aktywność fizyczną jest tak ważne. Jelita zawiadują całym ciałem, jeśli w nich jest przyczyna zaburzeń, trzeba koniecznie ją znaleźć i wyeliminować.
Dlaczego chorują jelita?
Zarówno niewłaściwa dieta, jak i brak jakiekolwiek aktywności fizycznej, sprzyjają pogorszeniu kondycji jelit, ograniczają ich sprawne funkcjonowanie. Jadłospis, w którym występuje sporo żywności przetworzonej, ale i alkoholu oraz cukru, wpływa na niszczenie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Efektem jest rozszczelnienie połączeń międzykomórkowych, a co za tym idzie możliwość rozwoju stanu zapalnego. Pomóc może między innymi błonnik pokarmowy, który poza dawaniem uczucia sytości, wyścieła jelita śluzem, chroniąc je, a także ułatwiając formowanie się mas kałowych.
Jelita są zagrożone, gdy człowiek zbyt często korzysta z antybiotykoterapii. Nie bez znaczenia pozostają uczulenia i alergie, w tym na gluten czy laktozę, które niekorzystnie oddziałują na mikroflorę bakteryjną. Do tego wystarczy jedzenie w pośpiechu, stres, siedzący tryb życia, brak miejsca w jadłospisie na składnik, jakim jest błonnik pokarmowy, i problemy gotowe.
Jak sensownie zadbać o jelita?
Na pewno trzeba zrezygnować z suplementów i leków, które nie są bezwzględnie potrzebne. Do tego umiarkowana aktywność fizyczna znacząco poprawia stan organizmu. Ważnym elementem jest dbałość o mikroflorę jelitową. Do tego celu przydaje się spożywanie jogurtów, kefirów, ale i kiszonek warzywnych.
W jadłospisie należy znaleźć miejsce na produkty nieprzetworzone, pełnoziarniste, bez zbędnych aromatów, substancji dodatkowych, konserwantów i znacznych ilości cukru. Ograniczyć lub wykluczyć trzeba używki, które źle wpływają nie tylko na pracę jelit.
Tak naprawdę dbanie o jelita nie wymaga radykalnych zmian. To po prostu zdrowa dieta, racjonalny jadłospis dopasowany do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego i stanu zdrowia. Do tego regularna aktywność fizyczna, by móc cieszyć się zdrowym „drugim mózgiem”.
Podobne artykuły
Komentarze