Artykuł Dodaj artykuł

Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki – dlaczego warto jeść aloes?

28-10-2019, 09:00

Temat zdrowego odżywiania stanowi obecnie jedno z najważniejszych i najpopularniejszych zagadnień społecznych. Nastała moda na zbilansowane żywienie oraz wszelkiego typu diety, które poprawiają kondycję zdrowotną i wspierają w walce o idealną sylwetkę.

Spośród wielu naturalnych produktów, coraz częściej jako prawdziwe superfood wymienia się aloes – składnik, który może stać się naszym sprzymierzeńcem w kuchni. Dlaczego warto po niego sięgnąć i jak go jeść? Jeśli chcecie się dowiedzieć, zapraszamy do lektury.

Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki – dlaczego warto jeść aloes?

Co kryje się w aloesie?

Nie ma chyba drugiej rośliny o równie bogatym składzie. Aloes zawiera ponad 150 potwierdzonych składników aktywnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i piękny wygląd. W galaretowatym miąższu kryje się bowiem olbrzymia ilość witamin (szczególnie A, C, E, K i z grupy B), aminokwasów, polisacharydów i wielu innych.

Każda z substancji ma inne zastosowanie prozdrowotne lub prourodowe. Aloes działa silnie przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wspiera proces gojenia ran oraz koi ból. Od lat nasze babcie używały go przecież do przygotowywania okładów na poparzenia.

Spożywanie aloesu to sposób na walkę z wieloma problemami zdrowotnymi. Picie naturalnego soku poprawia ogólną kondycję układu pokarmowego. Wspiera leczenie podrażnień i wrzodów oraz skutecznie oczyszcza cały organizm.

Aloes reguluje poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a także znacząco wspiera metabolizm, dzięki czemu można szybko i sprawnie spalać zbędne kalorie, a przez to gubić nadmierne kilogramy.

Jak najlepiej spożywać aloes?

Aloes w formie spożywczej najczęściej występuje jako naturalny sok. Produkt można znaleźć w coraz większej ilości sklepów. Warto jednak wybierać tylko napoje oferowane przez sprawdzonych dostawców, jak sklep NajlepszyAloes.pl, pełen naturalnych i certyfikowanych preparatów na bazie tej niesamowitej rośliny.

Sok z aloesu powinno się pić w niewielkich ilościach, ze względu na niezmiernie mocne działanie. Lekarze rekomendują spożywanie tylko jednej łyżki produktu przed trzema obfitymi posiłkami w ciągu dnia. Sok pobudza trawienie, przyspiesza metabolizm oraz pomaga w skutecznym usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Warto pamiętać, że terapia aloesem nie może być długofalowa i powinna się odbywać pod ścisłą kontrolą lekarza lub dietetyka.

Innym sposobem na wprowadzenie aloesu do zdrowej diety jest stosowanie samego miąższu jako dodatku do różnych potraw. Sporo osób decyduje się na wprowadzanie go do pysznych, owocowych smoothies, na przykład z kiwi i szpinakiem.

Coraz większe grono zwolenników świadomych i naturalnych kulinariów, dodaje również miąższ aloesowy do sałatek. Świetnym tego przykładem jest orzeźwiająca, pyszna sałatka z aloesem i owocami.

Zdrowie i uroda na wyciągnięcie ręki – dlaczego warto jeść aloes?

Sałatka z aloesem i owocami – sposób na pyszne, szybkie i zdrowe danie

Do przygotowania sałatki potrzebujemy miąższ z jednego, średniej wielkości liścia aloesu, jednego banana, 50 gramów winogron i 50 gramów malin.

Banany, aloes i winogrona kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki mieszamy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Ta prosta w przyrządzeniu sałatka sprawdza się idealnie w szczególnie gorące dni, jako pyszny i zdrowy deser dla każdego łasucha, zapewniając równocześnie olbrzymią dawkę witamin i innych składników odżywczych.

Aloes – skarbiec zdrowia i pozytywnej energii

Aloes stanowi jedną z najbardziej wartościowych roślin, którą powszechnie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmakologicznym.

Regularne spożywanie aloesu potrafi poprawić ogólną kondycję, wyregulować pracę większości najważniejszych układów w organizmie, a także wesprzeć metabolizm. Aloes to gwarancja zdrowia i urody wprost z natury.

Warto świadomie wprowadzić go do diety i w pełni wykorzystać z jego niesamowite właściwości.

Artykuł sponsorowany

Podobne artykuły