Artykuł Dodaj artykuł

Makaronowy zawrót głowy! Pyszne inspiracje na Światowy Dzień Makaronu

29-10-2019, 18:40

Spaghetti, świderki, kokardki, muszelki i kolanka – to tylko część z makaronów, które pojawiają się na stołach smakoszy z niemalże całego świata. W kuchni doceniane za łatwość i szybkość przygotowania oraz za ogromną różnorodność w kształtach, kolorach i zastosowaniach. 25 października został oficjalnie okrzyknięty Światowym Dniem Makaronu. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie niż przyrządzenie makaronowych pyszności według przepisów szefa kuchni Knorr.

Makaron to produkt do zadań specjalnych. Warto sięgnąć po niego, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na zrobienie posiłku. Dodając do niego zaledwie kilka składników, można wyczarować obiad w kilkanaście minut. Bardziej wymagający kucharze też chętnie do niego wracają. Z makaronem możliwe jest przyrządzenie uroczystego obiadu oraz kolacji. O jego popularności świadczy fakt, że jest obecny w kulinariach z najróżniejszych zakątków kuli ziemskiej. Powitajmy go w naszych kuchniach z otwartymi ramionami.

Makaron po włosku

Pochodzenie tego przysmaku wciąż budzi kontrowersje. Niektórzy znawcy tematu skłaniają się ku tezie, że historia makaronu rozpoczęła się w starożytnych Chinach. Nie zgadzają się z tym Włosi, powszechnie kojarzeni jako liderzy pod względem konsumpcji różnorodnych past. Szefowie kuchni ze słonecznej Italii słyną z ogromnej ilości pomysłów na makaronowe dania i nie pozwalają odebrać swojemu krajowi tytułu ojczyzny makaronu. Trudno się dziwić, gdy na stołach pojawiają się takie przysmaki jak pachnący soczystymi pomidorami makaron z sosem neapolitańskim lub mięsnym bolońskim. Dla miłośników minimalizmu w kuchni powstał aglio olio, który wzbogaca smak makaronu za sprawą wyśmienitej oliwy, czosnku oraz chili. Wolicie, gdy na talerzach dzieje się więcej? Koniecznie spróbujcie makaronu alla putanesca z czarnymi oliwkami, anchois i kaparami. Nie sposób nie wspomnieć o słynnej carbonarze na bazie śmietany, jajka i boczku. Z pewnością zasmakuje wam nasza propozycja na makaron carbonara z dodatkiem szpinaku. Makaron penne spisuje się w niej fantastycznie.

Makaron carbonara z dodatkiem szpinaku

Makaron carbonara z dodatkiem szpinaku

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 150 g kiełbasy
  • 3 garstki świeżego szpinaku
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w półplastry kiełbasę oraz podsmaż ją na oleju. Następnie przyrządź sos carbonara. Wystarczy, że rozmieszasz śmietanę z zawartością opakowania Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Gotowy sos wlej na patelnię i zagotuj.
  2. Makaron penne ugotuj al dente i wymieszaj z sosem.
  3. Szpinak umyj i wrzuć go do sosu. Wszystko razem wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku. Możesz posypać je także startym serem i zapiec w piekarniku.

Z makaronem do Azji

Szacuje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tysiące lat temu. Obecnie możemy cieszyć nasze podniebienia dużą ilością różnorodnych jego rodzajów używanych do zup, sałatek i smażonych dań, w tym słynnych potraw stir-fry. Makarony są, obok ryżu, najpopularniejszym dodatkiem do posiłków, więc pomysłów na ich przyrządzenie z pewnością nie zabraknie. Ogromnym wzięciem cieszy się łagodny makaron ryżowy, który doskonale chłonie smaki pozostałych składników – przypraw, warzyw, mięs, aromatycznych bulionów. Rozgrzejcie patelnie i woki, ponieważ uwielbiany w Państwie Środka makaron chow mien pasuje do nich jak ulał. Zerknijcie także w kierunku Japonii. Ramen to zarówno nazwa makaronu, jak i potrawy, która w ostatnich latach robi w Polsce prawdziwą furorę. Coraz częściej na stołach pojawia się udon w kształcie grubych nitek oraz soba – makaron wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej, co nadaje mu charakterystyczny, szarobrązowy kolor. Głodni kolejnych kulinarnych doświadczeń? W azjatycką podróż wraz z makaronem w stylu seczuańskim zaprasza szef kuchni Knorr. Wyprawa będzie pełna wyśmienitych wrażeń.

Makaron w stylu seczuańskim

Makaron w stylu seczuańskim

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • 200 g makaronu chińskiego jajecznego
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 dymki posiekane
  • 1 łyżka Imbiru z Nigerii Knorr
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 100 ml oleju arachidowego
  • 1 l wody

 Sposób przygotowania:

  1. Połącz wieprzowinę z łyżką sosu sojowego. Potem usmaż mięso w części oleju w taki sposób, aby miało grudkowatą konsystencję. Gotowe mięso wyjmij i odsącz.
  2. Ugotuj makaron w 1 l wody z Bulionetką Knorr. Następnie odcedź makaron, pozostawiając w garnku około 2 łyżki bulionu.
  3. Na reszcie oleju podsmaż przez 30 sekund czosnek oraz cebule dymki. Dodaj imbir, sezamową pastę i pozostały sos sojowy. Wszystko gotuj przez około 4 minuty. Następnie połącz warzywa i przyprawy z mięsem.
  4. Do sosu wrzuć makaron wraz z 2 łyżkami bulionu. Całość zagotuj i rozdziel do talerzy.
  5. Upraż na czystej patelni ziarna czarnego pieprzu, a następnie je rozdrobnij. Danie podawaj posypane szczyptą przyprawy.

Makaron – do wyboru, do koloru

Niech obchody Światowego Dnia Makaronu będą jak najbardziej różnorodne. Na szczęście z tym produktem o to nie musimy się martwić – na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając sok z buraka, paprykę lub koncentrat pomidorowy. Słonecznie żółta barwa to sprawka szafranu, a zielona bazylii, szpinaku lub natki pietruszki.

Eksperymenty z kształtami też są mile widziane, lecz należy robić to umiejętnie. Krótkie i cienkie rodzaje pasują idealnie do zup. Jeśli przygotowujecie gęste sosy z dużą ilością dodatków, lepiej sprawdzą się penne i tagliatelle. Sałatka makaronowa to pomysł dobry na każdą okazję, pod warunkiem, że użyjecie kokardek – farfalli, świderków – fusilli lub niewielkich muszelek znanych jako conchiglie. Do nadziewania apetycznymi farszami zdecydowanie najlepiej nadaje się cannelloni – makaron w kształcie szerokich rurek. Niezwykle dekoracyjnie prezentują się conchiglioni, czyli duże muszle, w których możecie umieścić ulubione składniki. Szczególnie polecamy makaronowe muszle z warzywnym farszem, które smakują wybornie i na co dzień, i od święta.

Makaronowe muszle z warzywnym farszem

Makaronowe muszle z warzywnym farszem

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 30 dużych makaronowych muszli
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 100 g parmezanu
  • 500 g szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • pół marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na udkach przygotuj rosół albo inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle z makaronu parz przez około 4 minuty w gotującej się wodzie. Następnie odcedź makaron i przepłucz go zimną wodą. Muszle odstaw na bok.
  2. Pokrój w kostkę cebulę i pomidory. Zatrzyj na tarce ser oraz marchew. Pokrój w plastry cukinię, a czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
  3. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż cebulę, cześć czosnku oraz marchew. Wrzuć wszystko do kawałków udek, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz połącz z parmezanem i połową natki pietruszki.
  4. Na następnych 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż szpinak, do momentu aż zmięknie. Wtedy połącz go z ricottą oraz żółtkiem jajka. Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
  5. W niedużym rondlu wymieszaj pozostałą część czosnku, pomidory oraz szklankę wody z opakowaniem Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Całość zagotuj.
  6. Rozsmaruj pozostałą oliwą z oliwek na dnie okrągłej foremki do tarty. Na dno połóż plastry cukinii oraz warstwę szpinaku z serem. Nadziewaj makaronowe muszle farszem i poukładaj na szpinaku. Polej wszystko sosem pomidorowym. Następnie rozłóż dekoracyjnie szpinak po wierzchu zapiekanki i dodaj kilka kropel śmietany oraz potrzep startym parmezanem. Zakryj zapiekankę folią aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C. Po kwadransie zdejmij folię i piecz zapiekankę nadal przez około 3 minuty, do momentu aż ser zapiecze się na wierzchu.               

Podobne artykuły