03-12-2019, 08:10
Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej - zaraz po pizzy i makaronach. Uwielbiamy je za szybkość i prostotę przygotowania, a także za różnorodność smaków. Wystarczy poznać podstawowy przepis, aby tworzyć z niego autorskie dania z ulubionymi dodatkami. Poznaj przepis na oryginalne włoskie risotto oraz risotto w wersji nieco bardziej spolszczonej.
Podstawą przygotowania oryginalnego risotto jest odpowiedni ryż, czyli ryż arborio. Drugą kluczową kwestią jest sposób jego przyrządzenia. Prawdziwe risotto gotujemy poprzez stopniowe dolewanie bulionu, nie zaś osobno w garnku z osoloną wodą. Jak przyrządzić proste, oryginalne risotto z grzybami?
Trudność przygotowania: łatwe
Typ dania: obiad
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oszukana wersja risotto z pieczarkami i kurczakiem różni się zarówno składnikami, jak i sposobem przygotowania. Taka odsłona dania jest zupełnie inna niż oryginał, za to stanowi odpowiednik tańszy i łatwiejszy w przygotowaniu.
Trudność przygotowania: bardzo łatwe
Typ dania: obiad
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podane proporcje składników są wystarczające na przygotowanie obiadu dla jednej lub dwóch osób. Jeśli masz większą rodzinę, wystarczy, ze odpowiednio je przemnożysz. Zarówno pierwsza, jak i druga odsłona risotto jest kremowa i bardzo sycąca. Możesz dodawać do nich dowolne warzywa - marchew, kukurydzę, brokuł - aby wzbogacić ich wartość odżywczą i nadać im lekkości.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze