jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Risotto z kurczakiem i pieczarkami w wersji oryginalnej i "oszukanej"

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej - zaraz po pizzy i makaronach. Uwielbiamy je za szybkość i prostotę przygotowania, a także za różnorodność smaków. Wystarczy poznać podstawowy przepis, aby tworzyć z niego autorskie dania z ulubionymi dodatkami. Poznaj przepis na oryginalne włoskie risotto oraz risotto w wersji nieco bardziej spolszczonej.

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej - zaraz po pizzy i makaronach. Uwielbiamy je za szybkość i prostotę przygotowania, a także za różnorodność smaków. Wystarczy poznać podstawowy przepis, aby tworzyć z niego autorskie dania z ulubionymi dodatkami. Poznaj przepis na oryginalne włoskie risotto oraz risotto w wersji nieco bardziej spolszczonej.

Oryginalne włoskie risotto z kurczakiem i pieczarkami

Podstawą przygotowania oryginalnego risotto jest odpowiedni ryż, czyli ryż arborio. Drugą kluczową kwestią jest sposób jego przyrządzenia. Prawdziwe risotto gotujemy poprzez stopniowe dolewanie bulionu, nie zaś osobno w garnku z osoloną wodą. Jak przyrządzić proste, oryginalne risotto z grzybami?

Trudność przygotowania: łatwe

Typ dania: obiad

Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 150 200 g ryżu arborio,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • oliwa do smażenia,
  • starty parmezan,
  • pieprz, sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, wysusz i pokrój w kostkę. Następnie przypraw i odstaw na bok.
  2. Umyj, osusz i pokrój pieczarki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego kurczaka. Podsmaż i dołóż pieczarki. Obsmażaj wszystko do odparowania wody.
  4. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na drugiej patelni. Wsyp ryż i przesmażaj chwilę, aż stanie się lekko przezroczysty.
  5. Stopniowo dolewaj bulionu, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Często mieszaj, aby ryż nie przywarł do dna patelni.
  6. Dodaj mięso i pieczarki. Wsyp starty ser. Gotuj przez chwilę, aż do roztopienia parmezanu. Risotto podawaj posypane świeżą natką pietruszki. 

Risotto z kurczakiem i pieczarkami w wersji "oszukanej"

Oszukana wersja risotto z pieczarkami i kurczakiem różni się zarówno składnikami, jak i sposobem przygotowania. Taka odsłona dania jest zupełnie inna niż oryginał, za to stanowi odpowiednik tańszy i łatwiejszy w przygotowaniu. 

Trudność przygotowania: bardzo łatwe

Typ dania: obiad

Ilość porcji: 1-2

Składniki:

  • pół filetu z kurczaka,
  • około 10 średniej wielkości pieczarek,
  • 1 opakowanie ryżu (ulubionego),
  • 1 mała cebula,
  • 1 żółtko,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • oliwa i masło do smażenia,
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść, pokrój i przypraw.
  2. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
  3. Oliwę z dodatkiem masła rozgrzej na patelni. Podsmaż kurczaka wraz z grzybami.
  4. Ryż ugotuj osobno, według zaleceń producenta.
  5. Przygotuj sos ze śmietany, żółtka oraz startego sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. W jednym garnku połącz ze sobą ugotowany ryż, smażone pieczarki, mięso oraz sos. Całość podgrzewaj przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie zdejmij z ognia, przyprósz z wierzchu tartym serem i przykryj na chwilę, aby się roztopił. 

Podane proporcje składników są wystarczające na przygotowanie obiadu dla jednej lub dwóch osób. Jeśli masz większą rodzinę, wystarczy, ze odpowiednio je przemnożysz. Zarówno pierwsza, jak i druga odsłona risotto jest kremowa i bardzo sycąca. Możesz dodawać do nich dowolne warzywa - marchew, kukurydzę, brokuł - aby wzbogacić ich wartość odżywczą i nadać im lekkości.

Artykuł sponsorowany