07-10-2019, 08:00
Wszyscy biegają do lasu na grzyby. Na portalach mnóstwo zdjęć prawdziwków i podgrzybków w hurtowych ilościach. W końcu są grzyby i jest piękna słoneczna pogoda. W tym grzybowym szaleństwie nie zapomnijmy jednak, że sezon śliwkowy zbliża się ku końcowi i to już ostatnia chwila na… TARTĘ ŚLIWKOWĄ.
Uwaga!!!! Ostrzegam!!! Ona uzależnia!!!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z mąki, cukru, soli, jajka i masła zagniatamy ciasto. Należy pamiętać, że nie można długo ugniatać. Aby praca poszła sprawnie, zimne i twarde masło (takie musi być) należy pokroić w kostkę. Jeżeli ciasto nie chce przybrać zwartej postaci należy dodać zimną wodę. Po zagnieceniu ciasto owijamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godz.
W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Każdą śliwkę kroimy na cztery uważając aby nie rozkroić do końca.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy śliwki.
Tartę pieczemy w temp. 220 stopni przez około 30 – 40 minut.
Można posypać cynamonem, cukrem pudrem, karmelem. Można ale nie trzeba bez dodatków też jest przepyszna.
Smacznego!
Artykuł został dodany przez firmę
Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze