Artykuł Dodaj artykuł

Pyszne jagodzianki

Sezon na jagody w pełni. Jest on krótki, więc koniecznie kupcie w sklepie mąkę tortową z Młynomagu i przygotujcie…. JAGODZIANKI

Sezon na jagody w pełni. Jest on krótki, więc koniecznie kupcie w sklepie mąkę tortową z Młynomagu i przygotujcie…. JAGODZIANKI

Pyszne jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej z Młynomagu
  • 250 ml letniego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • ¾ szkl. Cukru
  • Szczypta soli
  • Cukier do posypania bułek

Nadzienie:

  • 1 kg jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Rozkruszone drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki maki i 1 łyżkę cukru, lekko wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jajka ubić z reszta cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Dodać powoli wystudzone, roztopione masło. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką.

Jagody umyć i wymieszać z cukrem i bułką tartą.

Kiedy ciasto zwiększy objętość i stanie się puszyste, odkrawać i formować kulki a z nich okrągłe placki. Na każdy kłaść czubatą łyżkę jagód i zlepić bułkę.

Po ułożeniu na blasze posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 15- 20 min w temp. 200 stopni.

Smacznego

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły