Artykuł Dodaj artykuł

Rogaliki śniadaniowe

Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.

Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.

Tydzień temu obchodziliśmy „Dzień rogalika”, tak więc na początek naszej kulinarnej przygody z Młynomagiem zaczynamy śniadaniowo i trochę świątecznie….

Rogaliki śniadaniowe

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej Reszelskiej
  • 140 ml mleka
  • 140 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mak do posypania rogali

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć do miski zaleć mlekiem i cukrem ,wymieszać, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziną aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i zrobić kulki. Kulki z ciasta zostawić na około 20 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Z kulek uformować płaskie placki, z których zwiniemy rogale. Rogale smarujemy wodą i posypujemy makiem.

Układamy na blasze, zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego.

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły