24-02-2019, 12:45
Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.
Tydzień temu obchodziliśmy „Dzień rogalika”, tak więc na początek naszej kulinarnej przygody z Młynomagiem zaczynamy śniadaniowo i trochę świątecznie….
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do miski zaleć mlekiem i cukrem ,wymieszać, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziną aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i zrobić kulki. Kulki z ciasta zostawić na około 20 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Z kulek uformować płaskie placki, z których zwiniemy rogale. Rogale smarujemy wodą i posypujemy makiem.
Układamy na blasze, zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Smacznego.
Artykuł został dodany przez firmę
Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze