jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!

Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!

Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować?

Kubdari

Składniki

Ciasto:

  • 900 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  20 g masła do podania

Nadzienie:

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminku
  • 6 łyżek soli
  • 10 ząbków świeżego czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz go z innymi składnikami.
  2. Podawanie: Użyj jako przyprawy zamiast soli kuchennej. Może być również stosowany jako dodatek do gotowania różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup.
  3. Pokrój drobno wołowinę i cielęcinę, a następnie zmiel. Dodaj do mięsa mieszankę czosnkową z przyprawami, posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso za pomocą rąk – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.
  4. Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem. Danie podawaj w parze z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie sprawdzi się do wznoszenia noworocznych toastów!