Artykuł Dodaj artykuł

Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

12-12-2019, 01:00

Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!

Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować?

Kubdari

Składniki

Ciasto:

  • 900 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  •  20 g masła do podania

Nadzienie:

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminku
  • 6 łyżek soli
  • 10 ząbków świeżego czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz go z innymi składnikami.
  2. Podawanie: Użyj jako przyprawy zamiast soli kuchennej. Może być również stosowany jako dodatek do gotowania różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup.
  3. Pokrój drobno wołowinę i cielęcinę, a następnie zmiel. Dodaj do mięsa mieszankę czosnkową z przyprawami, posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso za pomocą rąk – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.
  4. Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem. Danie podawaj w parze z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie sprawdzi się do wznoszenia noworocznych toastów! 

Podobne artykuły