Artykuł Dodaj artykuł

Jak utrzymać porządek w kuchni restauracyjnej?

14-01-2020, 08:25

Znasz zasady czystej restauracji? Wiesz, jak wyposażyć zaplecze, aby zachowanie higieny było proste?

Ważne jest odpowiednie rozplanowanie przestrzeni, wybór mebli i urządzeń z łatwej w pielęgnacji stali nierdzewnej, ale także inwestycja w sprzęty, które pomogą zachować porządek na bieżąco – jak zmywarki gastronomiczne.

Personel i higiena w pracy

W gastronomii staranna higiena jest wyjątkowo istotna, aby mieć większą pewność, że personel nie przeniesie pałeczek Salmonelli, pasożytów, rota wirusów itp.

Kucharze, pomoce kuchenne czy kelnerzy powinni regularnie myć ręce, stosując preparaty dezynfekujące. Na dłoniach możemy bowiem przenosić miliony bakterii.

Jak utrzymać porządek w kuchni restauracyjnej?

Czyszczenie blatów kuchennych, mebli i akcesoriów

Staranne czyszczenie urządzeń oraz mebli, a także dbanie o porządek pozwala w pełni zachować odpowiednią higienę w kuchni. Przydadzą się zatem specjalne preparaty do dezynfekcji blatów kuchennych, gdyż różne zarazki, w tym grzyby i bakterie, często znajdują się na ich powierzchni.

Do walki z drobnoustrojami warto zatem sięgnąć po preparaty bakterio- i grzybobójcze. Wszystkie narzędzia i drobne akcesoria powinny być czyszczone regularnie, gdyż dezynfekcja uchroni przed bakteriami i drobnoustrojami.

Serwisuj klimatyzację i wyciągi

Należy też regularnie serwisować i czyścić różne urządzenia – m.in. zmywarki gastronomiczne, ale też wyciągi, klimatyzacje oraz wentylatory, aby zadbać o powietrze. Systemy wentylacji czy klimatyzatory oczyszczają powietrze, ale kumulują kurz, brud, pleśń i inne zanieczyszczenia, dlatego same wymagają regularnego czyszczenia.

Zmywarki gastronomiczne

Poza przestrzeganiem zasad higieny ważne jest też ułatwianie sobie pracy – przydatne urządzenia mogę w dużym stopniu usprawnić wiele czynności. Jednym z niezbędnych urządzeń jest m.in. zmywarka gastronomiczna, gdyż pozwoli zadbać o czystość naczyń, sztućców czy garnków.

Ważne jest też bieżące mycie podłóg, kontrolowanie lodówek i zamrażarek, dbanie o szyby i inne elementy, gdyż one także są potencjalnym źródłem zarazków.