Artykuł Dodaj artykuł

Wegańskie spring rollsy

17-01-2020, 10:50

Mamy karnawał – nastał więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.

Alternatywą dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego niech będą Wegańskie spring rollsy.  Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy. Z dodatkiem dipu orzechowego takie kolorowe cuda nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują! 

Wegańskie spring rollsy fot. Orchidea Creative GroupWegańskie spring rollsy
fot. Orchidea Creative Group

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy 
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek 
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 

Dip: 

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć  w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.  Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy  moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek  położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać  zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).

Podobne artykuły