jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinek

Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.

Czekoladowe, owocowe, warzywne, z lukrem, z posypką – każda odsłona muffinek potrafi zachwycić. Jedni uwielbiają je jako pięknie udekorowane, słodkie przekąski, a inni preferują bardziej wytrawne i mniej kaloryczne wersje słynnych babeczek. Pod koniec marca obchodziliśmy Dzień Muffina. Przypominamy historię jednego z najpopularniejszych deserów na świecie.

Warto umilić sobie ten trudny czas i w ramach #zostańwdomu przygotować wraz z domownikami właśnie muffinki. Choć słynne babeczki mają również swoją wytrawną wersję, najczęściej kojarzymy je z łatwym w przygotowaniu deserem. Pieczemy muffinki w ramach słodkich drugich śniadań i podwieczorków albo jako smakowite, szkolne przekąski dla dzieci. Początku ich historii nie odnajdziemy jednak w nowoczesnych, stylowych kuchniach. W końcu pierwsze muffinki zaczęto wypiekać w czasach, w których nikt jeszcze nie myślał, że w przyszłości babeczki będą ozdabiane kolorowym lukrem i fantazyjnymi posypkami.

„Miękka strona chleba”

Historia muffinek zaczyna się w krajach anglosaskich, w XIX wieku. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego „moufflet”, co tłumaczymy jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki powstawały w ubogich kuchniach, w czasach wiktoriańskich i nie były posiłkiem przygotowywanym dla dworzan, czy arystokracji.

Od placuszków do miniaturowych ciast, czyli krótka historia muffinekTrzykolorowe muffinki, fot. Thermomix

Kucharki przygotowywały muffinki dla służby, wykorzystując pozostałości po chlebie i cieście z poprzedniego dnia. 

Dodawano do nich również ugotowane, ugniecione ziemniaki. Powstałe w ten sposób ciasto smażono na płaskiej powierzchni – kształtem przypominały placuszki, które z zewnątrz były chrupiące, a wewnątrz miękkie. Z czasem jednak muffinki zostały docenione przez klasę wyższą, której przedstawiciele lubili przegryzać nimi popołudniową herbatę. 

Muffinki po amerykańsku

Można powiedzieć, że współczesna odsłona muffinek powstała w USA. Tam pieczone były w foremkach, a dzięki temu ich kształty przypominały miniaturowe ciasta – baby. W końcu zaczęto eksperymentować i piec muffinki z różnymi „owocowymi” dodatkami. I tak, do tej pory, w Nowym Jorku najbardziej popularne są babeczki z jabłkami, a w Minnesocie muffinki z jagodami. 

Wytrawnie i na słodko

Przeważnie muffinki pojawiają się w naszych kuchniach jako słodkie przekąski. Przygotowujemy je z czekoladą, z różnego rodzaju owocami i z orzechami. Jednak mają one również swoje wytrawne i równie smakowite odsłony – muffiny cukiniowo-pomidorowe, muffiny z łososiem i koperkiem, muffinki brokułowe z szynką, muffinki makaronowe. Znacznie więcej propozycji na muffinki znajduje się na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®

Muffinki na zdrowie

Popularyzowanie zdrowego stylu życia w kuchni nie ominęło również receptur na babeczki. Wiele sprawdzonych przepisów zakłada przygotowanie muffinek bezglutenowych lub bez dodatku cukru. Tak przygotowane babeczki, skomponowane z różnego rodzaju warzywami i aromatycznymi przyprawami, mogą być podawane jako pyszna i zdrowa przekąska, a nawet drugie śniadanie, czy też lunch.