jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów z cytryną i parmezanem

Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów z cytryną i parmezanem

Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić? 

Składniki: 

  • 2 pęczki szparagów
  • 40g masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,7l bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Wsyp do niego cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Gotuj przez około 8 minut, aż cebula zmięknie. 

W międzyczasie przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końce i odetnij końcówki z jednego pęczka szparagów i odłóż na bok (przydadzą się do dekoracji). Pozostałe szparagi pokrój w grubą kostkę.

Do garnka z cebulą wlej bulion, dodaj pokrojone szparagi, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa staną się bardzo miękkie.

Do małego garnka wlej wodę i posól ją. Doprowadź do wrzenia i włóż odłożone wcześniej na bok szparagi.  Gotuj przez kilka minut, aż szparagi lekko zmiękną. Gdy tak się stanie, umieść je w misce z zimną wodą – dzięki temu zachowają jasnozielony kolor. Następnie osusz je. 

Zupę zmiksuj za pomocą blendera, aż jej konsystencja stanie się gładka. Doprowadź ponownie do wrzenia i dodaj sok z cytryny. Możesz przyprawić zupę dodatkowo według swoich preferencji. Aby zagęścić zupę, gotuj ją na wolnym ogni, bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na koniec wlej zupę do miseczek. Udekoruj ją osuszonymi szparagami oraz posyp startym parmezanem. Możesz również dodać grzanki oraz świeże zioła, np. bazylię lub miętę. Zupę podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani Telavuri.