jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dobra patelnia — jak taką wybrać?

Żadna kuchnia nie może się obejść bez dobrej patelni. Doskonale sprawdza się ona zarówno podczas smażenia naleśników, jak i przyrządzania jajecznicy czy sosu do makaronu. Jaka dobra patelnia sprawdzi się najlepiej? Co warto kupić — dobrą patelnię granitową czy ceramiczną? Oto kilka wskazówek, które ułatwią Wam zakupy.

Dobra patelnia — jak taką wybrać?

Żadna kuchnia nie może się obejść bez dobrej patelni. Doskonale sprawdza się ona zarówno podczas smażenia naleśników, jak i przyrządzania jajecznicy czy sosu do makaronu. Jaka dobra patelnia sprawdzi się najlepiej? Co warto kupić — dobrą patelnię granitową czy ceramiczną? Oto kilka wskazówek, które ułatwią Wam zakupy.

Jaka powinna być dobra patelnia ceramiczna?

Na sklepowych półkach dostępna jest między innymi patelnia ceramiczna. Cechą charakterystyczną tego typu naczyń jest fakt, że pokryte są one powłoką wykonaną z minerałów oraz gliny wypalanej w wysokiej temperaturze. Sprawia to, że takie dobre patelnie do naleśników mogą być nagrzewane aż do 400 stopni i mrożone do -20 stopni. To jednak nie jedyna ich zaleta. Patelnie ceramiczne nagrzewają się w sposób równomierny i przez długi czas utrzymują ciepło przyrządzonej na nich potrawy. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o tym, że są one bezpieczne zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska. Wynika to z tego, że podczas smażenia na takiej patelni nie dochodzi do wydzielania jakichkolwiek szkodliwych związków. Co więcej, powłoka, jaką pokryte są te naczynia, nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi i nie wpływa w żaden sposób na zapach czy smak przygotowywanych dań. Do atutów tego typu dobrych patelni do smażenia zaliczyć można również to, że mają one nieprzywierającą powłokę, która jest odporna na zarysowania, do jakich może dojść podczas codziennego gotowania. Takie naczynie to również znakomite rozwiązanie dla wszystkich miłośników zdrowego gotowania. Pozwala ono bowiem na gotowanie z niewielką ilością tłuszczu. Jako że patelnie ceramiczne mają gładką powłokę, są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Na uwagę zasługuje tutaj także ich estetyczny, elegancki wygląd.

Dobra patelnia do smażenia z aluminium

Równie dużą popularnością cieszy się patelnia aluminiowa (https://tadar.pl/kategoria/patelnie-aluminiowe). Dlaczego warto ją kupić? Taka dobra patelnia grillowa jest bardzo lekka, a co za tym idzie — łatwa w przenoszeniu z miejsca na miejsce. Znaczącą część dostępnych na sklepowych półkach produktów tego typu pokrytych jest nieprzywierającymi powłokami, na przykład teflonowymi czy ceramicznymi. Oprócz tego, patelnie aluminiowe nagrzewają się w krótkim czasie, w sposób równomierny. Jak wybrać idealne naczynie tego typu? Przy zakupie szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy materiał, z którego zostało ono wykonane jest wolny od szkodliwych związków PFOA oraz odporny na zarysowania.

Kupujemy dobrą patelnię na indukcję

W coraz większej liczba polskich kuchni spotkać można się z kuchenkami indukcyjnymi. Aby możliwe było korzystanie z takiego urządzenia, zaopatrzyć należy się w dobrą patelnię indukcyjną. Czym powinno się charakteryzować takie naczynie? Przede wszystkim, musi ono mieć specjalne, tak zwane ferromagnetyczne dno. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nagrzewa się ono na skutek działania pola elektromagnetycznego, jakie wytwarzane jest przez kuchenkę indukcyjną. Jak rozpoznać, że do czynienia mamy z patelnią indukcyjną? Rozpoznany ją po znajdującym się na niej symbolowi indukcji (najczęściej umieszczony jest on na dnie naczynia). Patelnia na indukcję — czym kierować się przy wyborze takiego naczynia? Powinno mieć ono wielowarstwowe, idealnie płaskie dno, które będzie w równomierny sposób przylegać do powierzchni kuchenki. Dobre patelnie na indukcje (np. patelnie na indukcje z tadar.pl)produkowane są z rozmaitych materiałów. Do wyboru mamy tutaj na przykład modele żeliwne. Dobra patelnia żeliwna jest odporna na zarysowania oraz uszkodzenia. Co więcej, równomiernie się nagrzewa i przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę przyrządzanego w niej dania. Jest ona także odporna na działanie wysokich temperatur, co sprawia, że bez obaw można używać jej w piekarniku. Do stosowania na kuchence indukcyjnej nadają się również patelnie aluminiowe, stalowe czy emaliowane.

Dobra patelnia żeliwna, ceramiczna czy aluminiowa to gwarancja codziennych, małych sukcesów w szybkim, wygodnym, bezpiecznym i zdrowym gotowaniu.

Artykuł sponsorowany