jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

3 pomysły na domowe śniadania z bakaliami w roli głównej

Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien on pokrywać około 20 - 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka (dziennie zapotrzebowanie u kobiet: 1600 – 2000 kcal; u mężczyzn: 2400 – 3000 kcal). Pominięcie go może spowodować rozdrażnienie w ciągu dnia, problemy z koncentracją a w perspektywie długoterminowej - skłonność do otyłości. Co więc warto jadać od rana, aby mieć siłę i energię na cały dzień? Podpowiadamy!

Na śniadania zwykle rekomenduje się produkty pełnoziarniste. Te, które są źródłem błonnika, czyli np. płatki owsiane, żytnie czy gryczane. To dzięki niem odczuwamy sytość. Są też bogate w węglowodany złożone, które długo uwalniają się do krwi i dzięki temu stopniowo dostarczają energii. Owsianki można wykonać na bazie wody, mleka krowiego lub roślinnego. Warto do nich dodawać owoce, a także orzechy czy nasiona. Warto postawić w tym przypadku na tzw. mixy śniadaniowe.

So Yummy – czyli owsianka na mleku

Połączenie płatków owsianych z mlekiem, pozwoli na lepsze wykorzystanie białka znajdującego się w zbożach. Do tego duetu, warto dodać świeże owoce, garść orzechów oraz mix śniadaniowy So Yummy. Poniżej przepis.

Składniki: 

  • 250 ml mleka minimum 1,5%  
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 mała gruszka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 10 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 1 opakowanie So Yummy mix śniadaniowy Bakal (suszone wiśnie, chipsy bananowe, ziarna słonecznika, rodzynki sułtańskie)

Przygotowanie:

W rondlu podgrzać mleko i dodać płatki. Mieszać, aby płatki się nie przypaliły, nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć owsiankę z ognia i następnie dodać kakao. Wszystko wymieszać. Orzechy posiekać, a gruszkę pokroić na małe kawałki i dodać do owsianki. Delikatnie wymieszać. Posypać całość mixem śniadaniowym So Yummy.

So Tasty – czyli owsianka na mleku migdałowym

Owsianka przygotowana na bazie mleka migdałowego, będzie idealnym śniadaniem dla osób unikających laktozy.

Składniki: 

  • 250 ml mleka migdałowego niesłodzonego
  • 10 łyżek płatków
  • 10 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 1 opakowanie So Tasty mix śniadaniowy Bakal (ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, chipsy kokosowe, migdały blanszowane w płatkach)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i odstawić na około 20 minut. Następnie odcedzić je i zalać mlekiem migdałowym, dodać żurawinę i posypać całość mixem śniadaniowym So Tasty.

So Niceee – czyli owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie to pomysł na śniadanie, które można przygotować nawet dzień wcześniej! Dedykowana tym zabieganym od rana. Po przebudzeniu więc wystarczy lekko podgrzać, wcześniej przygotowane płatki i dodać odpowiednie składniki.

Składniki: 

  • 10 łyżeczek płatków owsianych.
  • Należy je namoczyć w ziemnej wodzie i odstawić na noc.
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 średni, dojrzały banan
  • szczypta cynamonu

1 opakowanie So Niceee mix śniadaniowy Bakal (rodzynki sułtańskie, migdały blanszowane słupki, orzechy arachidowe prażone, żurawina suszona, nasiona chia)

Przygotowanie:

Uprzednio namoczone płatki owsiane lekko podgrzać. Jeśli „wypiły” większość wody, podczas podgrzewania, należy jej odrobinę dolać. Pokroić banana. Do ciepłej owsianki dodać miód, cynamon, banana oraz mix śniadaniowy So Niceee. Delikatnie wymieszać.

Odpowiednio skomponowane śniadanie, pozwoli na rozpoczęcie dnia z dużą dawką witalności. To także sygnał dla naszego organizmu, że to już czas na pobudkę i trzeba zacząć działać na pełnych obrotach.