jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek! 

Składniki: 

  • 100g szpinaku
  • 80g rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200g truskawek
  • 1 czerwona cebula
  • 100g sera feta
  • 1 łyżki ziaren słonecznika
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Szpinak, rukolę i truskawki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka.. Przygotuj dressing – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w miseczce. Wrzuć warzywa oraz owoce do jednej miski. Polej dressingiem i wymieszaj. Upraż słonecznik na suchej patelni i dodaj go do sałatki. Opcjonalnie możesz wzbogacić sałatkę także o listki mięty. 

Podawaj w towarzystwie białego półsłodkiego wina Marani Alzani Valley o delikatnym aromacie melona oraz pigwy.