Artykuł Dodaj artykuł

Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!

Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado

Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek! 

Składniki: 

  • 100g szpinaku
  • 80g rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200g truskawek
  • 1 czerwona cebula
  • 100g sera feta
  • 1 łyżki ziaren słonecznika
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Szpinak, rukolę i truskawki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka.. Przygotuj dressing – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w miseczce. Wrzuć warzywa oraz owoce do jednej miski. Polej dressingiem i wymieszaj. Upraż słonecznik na suchej patelni i dodaj go do sałatki. Opcjonalnie możesz wzbogacić sałatkę także o listki mięty. 

Podawaj w towarzystwie białego półsłodkiego wina Marani Alzani Valley o delikatnym aromacie melona oraz pigwy. 

Podobne artykuły