Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Zrób mamie smakowitą niespodziankę! Sprawdź nasz przepis na udany Dzień Mamy

Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce.

Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, chociaż np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. Jednak niezależnie od daty, w każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. Oprócz kwiatów i upominków, warto sięgnąć po inspiracje kulinarne. 

Jeśli oprócz bukietu kwiatów chcesz zaserwować mamie coś więcej – poświęć jej swój czas i przygotuj w kuchni coś specjalnie dla niej. Może to być np. smaczna i pożywna sałatka meksykańska z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorkami, którą podasz mamie na śniadanie lub lunch. – Aby sałatka była sycącym posiłkiem warto urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami z ziarnami słonecznika i dyni. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka chwil, a mamie sprawi na pewno sporo radości. Do dzieła!

Kabanosy z ziarnami słonecznika i dyni fot. ZM PekpolKabanosy z ziarnami słonecznika i dyni
fot. ZM Pekpol

Meksykańska sałatka z kabanosami ZM Pekpol, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorami

Składniki:

  • 1 paczka kabanosów z ziarnami słonecznika i dyni ZM Pekpol
  • 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 paczka kolorowej mieszanki sałat
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Kabanosy przekroić na 4 części. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie warzywa pokroić w 1 cm kostkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok i wymieszać z 6 łyżkami oliwy, przyprawami i skórką z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem, doprawić solą i pieprzem i posypać ziarnami słonecznika

Podobne artykuły