Artykuł Dodaj artykuł

3 pomysły na arbuza z grilla

Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa. Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz!

3 pomysły na arbuza z grilla

Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa. Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz!

Arbuz to idealny owoc na letnie upały. Ze względu na to, że w 90% składa się z wody, świetnie zaspokaja pragnienie. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły na arbuza z grilla.

Marynowany arbuz z grilla

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Do tak powstałej marynaty włóż arbuza pokrojonego na grube plastry. Pozostaw go tam na ok. 2 godziny,  następnie posyp cukrem i pieprzem. Grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj jako dodatek do mięs lub sałatek. 

Szaszłyki z arbuzem

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 150g sera feta
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • 2 duże czerwone cebule

Przygotowanie:

Arbuza i ser feta pokrój w kostkę, a cebulę na duże kawałki. Nadziewaj naprzemiennie składniki na patyczki. Grilluj przez około 7 minut.

Pizza arbuzowa na słodko

Składniki:

  • 1 cały arbuz
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 250g borówek
  • 250g malin
  • 80g migdałów
  • Świeże listki mięty

Przygotowanie:

Arbuza pokrój na okrągłe plastry – będzie stanowił spód do pizzy. Połóż go na grillu na ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy arbuz już ostygnie, pokrój go na trójkąty, przypominające kawałki pizzy Następnie na każdy z nich wyłóż łyżkę jogurtu greckiego oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Na koniec posyp odrobiną wiórek kokosowych.

Jeśli nie wykorzystasz całego arbuza – nie przejmuj się! Możesz zrobić z niego pyszną lemoniadę arbuzową. 200g miąższu zblenduj z odrobiną soku z limonki oraz cukru. Dodaj 100 ml wody gazowanej. Natomiast jeśli chcesz przygotować arbuzowego drinka, w przepisie na lemoniadę, wodę zamień na 100 ml różowego półsłodkiego wina