Artykuł Dodaj artykuł

Back to school – kulinarne inspiracje

Nieubłaganie zakończył się okres wakacyjnego leniuchowania. Zamiast planowania kolejnych wypraw za miasto, nad morze, w góry czy nad jezioro, myśli coraz częściej wędrują ku liście niezbędnych podręczników, zeszytów, piórników i całej reszty przyborów szkolnych. Gotowi na pierwszy dzwonek? Ta perspektywa wymaga pewnego przeorganizowania wakacyjnych nawyków. W grę wchodzą nie tylko nastawianie budzika i poranne wstawanie. Zmiany będą dotyczyć również jadłospisu. Jak przygotowywać smaczne, ale niezbyt pracochłonne posiłki do szkoły lub pracy? Szef kuchni Knorr chętnie podzieli się swoimi pomysłami.

Nieubłaganie zakończył się okres wakacyjnego leniuchowania. Zamiast planowania kolejnych wypraw za miasto, nad morze, w góry czy nad jezioro, myśli coraz częściej wędrują ku liście niezbędnych podręczników, zeszytów, piórników i całej reszty przyborów szkolnych. Gotowi na pierwszy dzwonek? Ta perspektywa wymaga pewnego przeorganizowania wakacyjnych nawyków. W grę wchodzą nie tylko nastawianie budzika i poranne wstawanie. Zmiany będą dotyczyć również jadłospisu. Jak przygotowywać smaczne, ale niezbyt pracochłonne posiłki do szkoły lub pracy? Szef kuchni Knorr chętnie podzieli się swoimi pomysłami.

Kanapki inaczej

Myśląc o prowiancie do szkoły, zapewne przed oczami jako pierwsza pojawia się kanapka. Faktycznie, można przygotować ją w kilka minut, a do zrobienia wykorzystać składniki, które akurat są pod ręką. Niech dwie złożone kromki chleba z masłem, serem i szynką nie okażą się szczytem Waszych kulinarnych możliwości! Tak spowszedniały zestaw nie będzie prezentować się zbyt zachęcająco. Trudno się dziwić, że ma małe szanse, by konkurować z przekąskami z pobliskiego sklepu. Co więc zrobić, by domowe kanapki wyglądały apetycznie i smakowały pierwszorzędnie?

Warto eksperymentować z pieczywem. Wypiekacie je samodzielnie czy może zaopatrujecie się w ulubionej piekarni? Nie ważne! Grunt, by próbować różnych rodzajów. Nawet najbardziej chrupiąca bagietka może się znudzić, jeśli będzie jedzona codziennie. Wypróbujcie ciabattę – w większości przypadków przy jedzeniu okruchy pieczywa nie będą fruwać wszędzie wokół. Pełnoziarnisty chleb i bułki skrywają w sobie mnóstwo smaku i wartościowych składników. Pieczywo ze słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem, czarnuszką lub siemieniem lnianym będzie pyszną podstawą każdej kanapki. Myślicie o tym, co umieścić w jej wnętrzu? Skorzystajcie z naszego pomysłu na kanapkę z orkiszowego pieczywa z warzywną pastą – smakowity i bogaty w składniki lunch.

Kanapka z orkiszowego pieczywa z warzywną pastą

Back to school – kulinarne inspiracje

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 2

Składniki:

  • 2 bułki orkiszowe
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza
  • 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 bakłażana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 2 garści kiełków słonecznika
  • 2 garści rukoli

Sposób przygotowania:

Posmaruj oliwą z oliwek blaszkę do pieczenia i przez 20 minut piecz na niej warzywa w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw warzywa do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierz je ze skórki i pokrój w kosteczkę. Do całości wlej odrobinę oliwy, wsyp pokrojony pęczek natki kolendry i starannie wymieszaj.

Mięso zamarynuj w 1 łyżce oliwy z oliwek wymieszanej z Przyprawą do kurczaka Knorr. Pierś usmaż na grillowej patelni.

Przekrój bułki orkiszowe na pół i podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Pieczywo posmaruj warzywną pastą.

Na dwa kawałki bułki nałóż rukolę. Następnie połóż skośne plasterki drobiowego mięsa. Wierzch kanapek posyp kiełkami i przykryj pozostałymi połówkami bułki. 

Nie samym chlebem uczeń żyje…

Mistrzami w dziedzinie przygotowywania apetycznych drugich śniadań i lunchów są japońscy szefowie kuchni. Bento to posiłek do wzięcia na wynos, w przypadku którego wygląd każdego składnika i samego opakowania są tak samo ważne, jak smak i różnorodność potrawy. Często zdarza się, że jedzenie zostaje zamienione w małe dzieło sztuki, zamknięte w barwnym pudełku do przenoszenia żywności. Chcecie, by Wasze posiłki były równie nietuzinkowe? Zamiast klasycznych kanapek, przygotujcie kolorowe naleśniki. Mogą być podane na słodko, ale jako pełnowartościowy lunch w wariancie wytrawnym, sprawdzą się jeszcze lepiej. Do ich zrobienia możecie wykorzystać gotową tortillę – będzie tak samo smacznie, a nie będziecie musieli martwić się czasochłonnym smażeniem placków. W nadzieniu może znaleźć się wszystko, na co przyjdzie ochota – świeże lub marynowane warzywa, wędlina, kawałki mięsa, warzywne pasty… Możliwości jest bez liku! W charakterze drugiego śniadania sprawdzą się również muffiny na słono. Do tej pory kojarzyliście je głównie z porą deserów? Na drugie śniadanie przygotujecie babeczki z serem żółtym, mozzarellą, papryką, oliwkami, suszonymi pomidorami. Jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów polecamy wytrawne babeczki z soczewicą.

Wytrawne babeczki z soczewicą

Back to school – kulinarne inspiracje

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 8

Składniki:

  • 300 g prosa
  • 100 g czerwonej soczewicy z puszki
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka Chili z Indii Knorr
  • 2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 600 g kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g ksylitolu lub cukru kryształowego
  • 2 cytryny
  • 100 g pestek z dyni
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 600 g marchewki
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Proso przepłucz w chłodnej wodzie. Następnie przesyp je do garnka i zalej 300 ml wody oraz mlekiem. Gotuj zboże do momentu, aż wchłonie cały płyn oraz będzie miękkie. Całość odstaw do wystudzenia.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z Sosami sałatkowymi koperkowo-ziołowymi Knorr. Odcedź soczewicę.
  3. Umyj szpinak, a następnie zalej go gorącą wodą, aby liście zmiękły. Odsącz nadmiar wody i pokrój szpinak oraz suszone pomidory na drobne kawałki. Zatrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z sok z owoców. Marchewkę i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj ugotowane proso z soczewicą, marchewką, jabłkiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem, pestkami dyni, kminem, chili, ksylitolem, mąką z ciecierzycy, kolendrą, sokiem oraz skórką z cytryny.
  5. Ciasto nałóż do foremek na babeczki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Danie podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Warzywne smakołyki

Każdy wie o tym, że warzywa powinny pojawiać się w jadłospisie w możliwie jak największej ilości. W teorii sprawa jest prosta, ale jak wygląda praktyka? Na co dzień może brakować czasu na przyrządzenie pomysłowych dań, które zachęcą do jedzenia warzyw największych uparciuchów. Z pomocą przychodzi szef kuchni Knorr. Nie trzeba ograniczać się do przemycania plasterków pomidora i ogórka w zwyczajnych kanapkach. Na początek dobrze jest przyrządzić pasty i smarowidła – w takiej formie roślinne składniki przypadną do gustu nawet jarzynowym sceptykom. Warzywne pasztety, np. z fasoli, soczewicy albo cukinii, długo zachowują świeżość, więc to wspaniała alternatywa dla kanapek, które po kilku godzinach spędzonych w plecaku mogą zrobić się suche i nie smakować tak dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Bardzo dobrym pomysłem na przekąskę są warzywne kotleciki: buraczane, kalafiorowe, marchewkowe, z kaszą lub bez! Kolorowe i pyszne, nadają się do zjedzenia na zimno, więc stanowią propozycję idealną do wzięcia na wynos do szkoły. Nie zapominajcie o sałatkach. Ich przyrządzenie można śmiało nazwać ekspresowym. Wystarczy połączyć dostępne w kuchniach składniki, najlepiej przy użyciu ulubionego dressingu i zapakować do szczelnego pudełka. Weźcie pod uwagę upodobania smakowe i to, jakie sezonowe produkty są aktualnie dostępne. Zastanawiacie się nad trochę konkretniejszym posiłkiem? Wypróbujcie przepis na warzywną tartę. Sześć porcji będzie gotowych w zaledwie pół godziny. Powrót do szkoły może być naprawdę pyszny!

Warzywna tarta

Back to school – kulinarne inspiracje

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 3 sztuki ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 kulki białej mozzarelli
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Formę posmaruj oliwą z oliwek i rozłóż na niej ciasto francuskie.
  2. W cieście zrób gdzieniegdzie kilka dziurek widelcem. Pokrój warzywa i usmaż je oraz dopraw pieprzem.
  3. Warzywa odstaw do ostygnięcia. Następnie rozłóż je na cieście francuskim.
  4. Mozzarellę wymieszaj ze śmietaną oraz zawartością opakowania Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr. Dodaj odrobinę pieprzu.
  5. Warzywa na cieście francuskim polej przygotowanym sosem. Całość piecz przez około 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Podobne artykuły