jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jesień na talerzu, czyli dyniowe gnocchi z sosem kurkowym

Jesienią do naszego menu dołączają grzyby oraz sezonowe warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia. To doskonałe źródła witamin i składników odżywczych, dlatego nie może zabraknąć ich w kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na pyszny jesienny obiad - dyniowe gnocchi z sosem kurkowym!

Jesień na talerzu, czyli dyniowe gnocchi z sosem kurkowym

Jesienią do naszego menu dołączają grzyby oraz sezonowe warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia. To doskonałe źródła witamin i składników odżywczych, dlatego nie może zabraknąć ich w kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na pyszny jesienny obiad - dyniowe gnocchi z sosem kurkowym!

Składniki na dyniowe gnocchi:

  • 400g dyni
  • 100g ricotty
  • 60g parmezanu
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 liści szałwii

Składniki na sos:

  • 400g kurek
  • 30g masła
  • 1 cebula
  • 200g śmietany 30%

Przygotowanie:

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Gotuj na parze przez 20 minut, aż warzywo zmięknie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, utrzyj dynię na gładkie purée. Wyłóż na talerz z ręcznikiem kuchennym i rozprowadź na nim purée z dyni, aby je odsączyć.

W misce wymieszaj ze sobą purée z dyni, odsączoną ricottę, drobno starty parmezan, lekko ubite jajko, ¼ łyżeczki soli i odrobinę czarnego pieprzu. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę i mieszaj masę drewnianą łyżką, aż do momentu powstania miękkiego ciasta.

Posyp blat mąką, następnie wyłóż ciasto i pokrój je na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformuj rulon i pokrój go na ok. 2 centymetrowe kawałki. Na każdym kawałku odciśnij widelec, aby powstał charakterystyczny dla gnocchi wzór. 

W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzucaj gnocchi partiami i gotuj przez 1-2 minuty, do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową i ugotuj pozostałe partie.

Przygotuj sos – umieć masło i oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się rumienić, dodaj umyte, oczyszczone i pokrojone kurki oraz posiekaną cebulę. Smaż do uzyskania złotego koloru – około 8 minut. Następnie dodaj śmietanę i gotuj sos jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Podsmaż gnocchi, następnie dodaj jeszcze jedną łyżkę masła oraz liście szałwii. Smaż około 1-2 minuty. Przygotowany wcześniej sos dodaj do gnocchi i gotuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się ze sobą połączą. Tak powstałe danie wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Dyniowe gnocchi z sosem kurkowym podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani MTSVANE.