Artykuł Dodaj artykuł

Czarniak norweski – zdrowy i prosty sposób na obiad

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg.

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg. Charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych, m.in. witaminy D, która wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym. Czarniak dojrzewa u wybrzeży Norwegii, co przekłada się na jego walory smakowe, dzięki czemu można go przyrządzać na wiele sposobów. 

Czarniak – smaczny wybór

Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.

Dla zdrowotności!

Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski.  Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.

Czarniak jest szczególnie bogaty w:

  • Białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
  • Witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;
  • Witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;
  • Selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.

Sezon na czarniaka

Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii. 

Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jego wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb na raz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.

Z korzyścią dla planety

Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. 

Czarniak norweski - Przepisy

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Czas przygotowania: 20 – 40min

Porcja dla 4 osób 

Składniki

  • 3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 400g dyni
  • 2 szt. ziemniaków
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g serka śmietankowego
  • 300ml wody
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki
  • Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż
  • Dodaj wodę i duś pod przykryciem
  • Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą 
  • Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu
  • Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.

Pieczony czarniak norweski

Pieczony czarniak norweski 

Czas przygotowania: 20 – 40min

Porcja dla 4 osób 

Składniki 

  • 700g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 6 szt. ziemniaków 
  • 200g pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • olej

Sos: 

  • 3 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje
  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki
  • Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą
  • Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut
  • Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię
  • Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty
  • Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem
  • Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu
  • Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby
  • Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut

Sos:

  • Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek.
  • Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek 
  • Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos
  • Danie podawaj z sosem obok ryby

Podobne artykuły