jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czarniak norweski – zdrowy i prosty sposób na obiad

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg.

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg. Charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych, m.in. witaminy D, która wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym. Czarniak dojrzewa u wybrzeży Norwegii, co przekłada się na jego walory smakowe, dzięki czemu można go przyrządzać na wiele sposobów. 

Czarniak – smaczny wybór

Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.

Dla zdrowotności!

Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski.  Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.

Czarniak jest szczególnie bogaty w:

  • Białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
  • Witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;
  • Witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;
  • Selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.

Sezon na czarniaka

Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii. 

Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jego wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb na raz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.

Z korzyścią dla planety

Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. 

Czarniak norweski - Przepisy

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Czas przygotowania: 20 – 40min

Porcja dla 4 osób 

Składniki

  • 3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 400g dyni
  • 2 szt. ziemniaków
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g serka śmietankowego
  • 300ml wody
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki
  • Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż
  • Dodaj wodę i duś pod przykryciem
  • Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą 
  • Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu
  • Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.

Pieczony czarniak norweski

Pieczony czarniak norweski 

Czas przygotowania: 20 – 40min

Porcja dla 4 osób 

Składniki 

  • 700g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 6 szt. ziemniaków 
  • 200g pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • olej

Sos: 

  • 3 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje
  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki
  • Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą
  • Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut
  • Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię
  • Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty
  • Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem
  • Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu
  • Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby
  • Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut

Sos:

  • Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek.
  • Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek 
  • Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos
  • Danie podawaj z sosem obok ryby