jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wytrawna tarta z dynią w roli głównej

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych.

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie wytrawna tarta z dynią w roli głównej.

Wytrawna tarta z dynią w roli głównejźródło: Marani

Składniki na spód tarty:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 300g dyni
  • 200g cukinii
  • 200g koziego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 200g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko oraz sól. Zagnieć ciasto ręką, a gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 35 minut. 

Przygotuj farsz. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz warzywo przez około 20 minut. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet balsamiczny i duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę tymianku oraz odrobinę soli. Cukinię umyj i pokrój w plastry. 

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Następnie przełóż je na formę do tarty, posmarowaną wcześniej masłem. Ciasto nakłuj widelcem i na spodzie połóż plasterki cukinii. Posyp je odrobiną soli. Na cukinię wyłóż upieczoną dynię, a wierzch posyp rozkruszonym kozim serem. Całość przykryj podduszoną cebulką. Roztrzep jajka i połącz je ze śmietaną oraz solą. Tak powstałą masę wylej na tartę, by pokryła pozostałe składniki. 

Warzywną tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani TSINANDALI.