Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Makaron carbonara

Proste I niesamowicie smaczne danie rodem z Włoch. Carbonara to węgiel… skąd ta nazwa?

Proste I niesamowicie smaczne danie rodem z Włoch. Carbonara to węgiel… skąd ta nazwa?

Danie było przygotowywane przez włoskich górników. Kiedy szykowali je do makaronu spadały im kawałki węgla. Aby ukryć je dodawali do dania gruby pieprz.

Składniki: (na jedną osobę)

  • 100 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

Z tych składników wyrabiamy ciasto na makaron. Odkładamy je na chwilę aby odpoczęło. Następnie wałkujemy cienki placek, zwijamy w rulon i kroimy długie wstążki.

Makaron carbonaraŹródło: Młynomag

Wrzucamy do dobrze posolonego wrzątku. Gotujemy około 5 minut.

Sos:

  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 3 szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu

Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy pieprz. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię na której mamy duszone warzywa. Dolewamy 2,3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dokładamy żółtko I intensywnie mieszamy ma wyłączonym ogniu.

Danie gotowe. Serwujemy posypane obficie tartym parmezanem.

Smacznego

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły