Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Szakszuka z mieszanką sałat

Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie.

Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!

Szakszuka z mieszanka sałat fot. Orchidea Creative GroupSzakszuka z mieszanka sałat
fot. Orchidea Creative Group

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
  • 3 duże dojrzałe pomidory 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki 
  • 70 g kiełbasy 
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula 
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem.  

Podobne artykuły