Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Faworki Magdy Gessler

„Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…"

„Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…"

Faworki Magdy Gessler

Faworki Magdy Gessler

Faworki wg przepisu Pani Magdy, nawet po kilku dniach są kruche i rozpływają się w ustach. Ja jedynie dałam mniej cukru niż w oryginalnym przepisie, ponieważ tak mi bardziej smakują i nie przypalają się tak szybko podczas smażenia. Proporcje podaję tak, jak ja je przygotowałam.

Bierzcie się do roboty, gwarantuje, że będziecie zadowoleni.

Składniki:

  • 600 g maki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek (tak, to nie jest pomyłka)
  • 125 g cukru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki spirytusu
  • 700 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ucieramy smalec do konsystencji śmietany i wbijamy 15 żółtek, dodajemy cukier, alkohol, śmietanę i mąkę, Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy bardzo cienko lekko podsypując mąką. Kroimy na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy. Faworki wrzucamy na rozgrzany smalec. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę należy wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażymy partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły