19-11-2020, 10:10
„Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…"
Faworki wg przepisu Pani Magdy, nawet po kilku dniach są kruche i rozpływają się w ustach. Ja jedynie dałam mniej cukru niż w oryginalnym przepisie, ponieważ tak mi bardziej smakują i nie przypalają się tak szybko podczas smażenia. Proporcje podaję tak, jak ja je przygotowałam.
Bierzcie się do roboty, gwarantuje, że będziecie zadowoleni.
Składniki:
Ucieramy smalec do konsystencji śmietany i wbijamy 15 żółtek, dodajemy cukier, alkohol, śmietanę i mąkę, Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy bardzo cienko lekko podsypując mąką. Kroimy na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy. Faworki wrzucamy na rozgrzany smalec. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę należy wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażymy partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Artykuł został dodany przez firmę
Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze