jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”.

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie – aż 85% Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Mimo, że nazwy brzmią dziwnie i nieznajomo, to kryją się za nimi smaczne i nietrudne w przygotowaniu dania – sprawdź czy wiesz jak przyrządzić pokuczaj, parzybrodę czy cymes!

Polacy na nowo pokochali polskie dania regionalne. Zwiększające się oczekiwania i coraz wyższa kultura kulinarna w Polsce sprawiają, że chcemy poznawać i szukamy dań tradycyjnych, autentycznych. 

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

Na początek uwagę zwracają dziwne, czasem śmieszne nazwy naszych polskich, lokalnych przysmaków. Czasem bywają tak egzotyczne, że naprawdę nie wiadomo co się pod nimi kryje. Na przykład fafernuchy to według respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna” najdziwniejsza nazwa potrawy regionalnej. Niełatwo domyślić się, że fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, wyglądem przypominające kopytka, które upieczone na początku nowego roku mają zapewnić szczęście i dobrobyt. Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł się pokuczaj – nazwa może kojarzyć się z ciastem, jednak nic bardziej mylnego. Pokuczaj to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży. Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wzięła się stąd, że gorące liście kapusty przyklejały się do brody jedzącego i parzyły ją.

FafernuchyFafernuchy
PokuczajPokuczaj

 

Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją się pod nimi smaczne i proste w przygotowaniu dania, które coraz chętniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje się bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes czy muskę nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostępnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki. Nie dziwi też że coraz częściej poszukujemy przepisów na dania tradycyjne, a znaleźć je można np.  w książce kucharskiej „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” – w całości poświęconej daniom regionalnym.

- Miłośnicy gotowania poszukują dziś dawnych receptur, ale jednocześnie takich, które z łatwością będą mogli przyrządzić w domu. Podlasie, region z którego pochodzę, to kraina ziemniaka i kiszki ziemniaczanej. To też mieszanka kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dlatego w tradycyjnym podlaskim menu znajdują się pochodzące z Litwy kartacze i kindziuk czy sękacz. Cieszę się, że mogłam przybliżyć szerokiemu gronu te nasze podlaskie specjały. Ale przy okazji poznałam nowe, nieznane inspiracje z innych regionów naszego kraju. Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” poprowadzi przez smaki, tradycje i przepisy, które pokazują nam to co w Polsce najpiękniejsze – mówi Rozalia Mancewicz, ambasadorka książki, właścicielka Majątku Howieny w Pomigaczach.

MuskaMuska

Badanie „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzone w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” pokazało, że 85% badanych lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy, podczas gdy tylko 5% przyznało się, że nie lubi tego robić. To dowód na to, że zwłaszcza w ostatnich miesiącach rośnie rola patriotyzmu konsumenckiego. Polscy konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do codziennych zakupów i sięgają po produkty z najbliższej okolicy. Lokalność jest bliska każdemu z nas – to nie tylko produkty, ale również relacje, więzi, historia miejsc i ludzi. Może dlatego 70% badanych odpowiedziało, że robiąc zakupy wybiera produkty od lokalnych dostawców.

Kuchnia i produkty regionalne Polakom najczęściej kojarzą się z tradycją (59%), smakiem (48%) i oryginalną recepturą (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%). Lokalne sklepy, rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje chcą coraz bardziej zaznaczać swoją tożsamość regionalną. 

- Polska kuchnia zachwyca prostotą, różnorodnością i bogatym smakiem. Każdy region ma swoje nie tylko pyszne i charakterystyczne, ale też ciekawe i nietypowe dania. To nasz kulturowy skarb, który warto odkryć. Widzimy, że również konsumenci na sklepowych półkach poszukują lokalnych, tradycyjnych produktów. My lokalność mamy we krwi – to dla nas więzi, tożsamość, to historia miejsca i ludzi i energia do działania, aby wspierać lokalne inicjatywy i całe społeczności. Lewiatan od ponad 25 lat współpracuje z lokalnymi producentami i dostawcami, sprawiając, że rośnie zapotrzebowanie na lokalne produkty. Dlatego w naszej kolejnej książce kucharskiej, w nowej odsłonie pokazujemy tradycyjną kuchnię oraz ludzi i historie, które za nimi stoją – mówi Robert Rękas, Prezes Zarządu Lewiatan Holding S.A. 

Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” to 80 przepisów z 10 kulinarnych regionów Polski. Poświęcona jest polskim tradycjom oraz obyczajom związanym z kulinariami. To zbiór ciekawostek, nawiązujących do naszych zwyczajów, tradycji i historii kraju. Znajdziemy w niej smakołyki z domowej spiżarni i garść́ inspirujących przepisów, m.in. na domowy ocet czy przetwory z wykorzystaniem dzikich roślin. Każdy przepis wzbogacony został o listę składników, z podpowiedzią co warto wrzucić do sklepowego koszyka. Dla miłośników gotowania atrakcją będę receptury na domowe nalewki, dżemy i przetwory oraz wiele cennych wskazówek na temat składników w nich zawartych np. na temat dzikich roślin, takich jak chrzan, czy jarzębina.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.