jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kiedy włączyć ryby do jadłospisu dzieci?

Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność i wspomaga wiele funkcji organizmu, dlatego powinna być bogata w wartościowe produkty, jak np. ryby.

Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność i wspomaga wiele funkcji organizmu,  dlatego powinna być bogata w wartościowe produkty, jak np. ryby. Dowiedz się kiedy warto wprowadzać je do jadłospisu najmłodszych oraz jak zachęcić dzieci do zdrowych posiłków. 

Kiedy włączyć ryby do jadłospisu dzieci?

Dzieci już od 1. roku życia przechodzą w tryb tzw. diety stołu rodzinnego, która polega na wprowadzaniu kolejnych produktów do jadłospisu malucha. Istotne jest, aby była ona zdrowa i  charakteryzowała się zróżnicowaniem posiłków oraz wykorzystywaniem naturalnych przypraw ziołowych i warzywnych1. Jest to tak ważne, ponieważ preferencje smakowe i żywieniowe, które nabywają dzieci w pierwszych latach życia, utrzymują się i stanowią podstawę zdrowej diety w nastoletnim i dorosłym życiu. Z danych Narodowego Testu Zdrowia Polaków 2020 wynika, że aż 61% Polaków ma problem z nadmierną masą ciała2, czego przyczyną jest brak aktywności fizycznej oraz niezbilansowana dieta.

„Bardzo ważne jest edukowanie rodziców, aby urozmaicali jadłospis swoich pociech, który korzystnie wpłynie na ich zdrowie oraz rozwój. Ponadto jest to równie istotne z publicznego punktu widzenia, ponieważ dzieci już od najmłodszych lat kształtują swoje nawyki żywieniowe, dlatego też powinniśmy im uświadamiać korzyści płynące z różnorodnej i zrównoważonej diety. Jako Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza chcemy pomóc rodzicom i dzieciom odkryć potencjał ryb i owoców morza.” – mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy. 

Zdrowe i pyszne norweskie ryby 

Już od 12. miesiąca życia ryby powinny pojawić się w diecie dziecka w odpowiednich ilościach, ponieważ zawierają one cenne wartości odżywcze, jak białko i kwasy omega-3. Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym powinny jeść ryby 2 razy w tygodniu, czyli w tak samo jak ich rodzice3

W menu dzieci powinny się pojawić ryby morskie, które są bogate witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak: jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Wspomagają one właściwy rozwój mózgu i układu nerwowego. Pozytywnie również wpływają na wzrok oraz wspierają odporność. 

Co więcej, są one źródłem białka i nienasyconych kwasów omega-3, a spożywanie tłuszczu rybiego m.in. poprawia nastrój, obniża podatność na depresję oraz wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi objawy astmy oraz chroni przed niektórymi chorobami nerek .  

Jak urozmaicić jadłospis dziecka? 

Aby zachęcić dzieci do odkrywania smaków należy niekiedy poświęcić bardzo dużo czasu. Według dietetyków dzieci chętniej próbują nowych produktów, gdy wcześniej zaproponowano go im co najmniej 8 razy, dlatego rodzice nie powinni tracić cierpliwości. Warto także zabierać dzieci na zakupy i angażować w proces przygotowania posiłków. Nauka o nowych produktach spożywczych przez praktykę i doświadczenie może szybciej zachęcić dzieci do zjedzenia, np. ryb, tym bardziej przygotowanych przez nie samych. 

Dzieci powinny spożywać ryby gotowane na parze, duszone lub pieczone. Taka forma obróbki termicznej pozwoli zachować jak największą ilość substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto danie przygotowane z myślą o maluchach powinno również apetycznie wyglądać, dlatego można dodać do posiłku np. kolorowe warzywa.   


1 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-0-3/zywienie-dzieci-w-wieku-1-3-lat 

2 Narodowy Test Zdrowia Polaków 2020, https://www.nn.pl/dam/zasoby/raporty/Narodowy-Test-Zdrowia-Polakow-2020-raport.pdf 

3 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-przedszkolne-i-szkolne/przygody-oli-i-stasia--6---ryby