04-12-2020, 07:00
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonkąoraz lukremi zaskocz bliskich wyjątkowym wypiekiem. Podpowiadamy jak przygotowaćdomowe bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub umilą rodzinne spotkanie. Do przepisu zostały wykorzystane suszone daktyle z linii Bakal Soft, które dzięki specjalnemu procesowi nawodnienia, są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania.
SKŁADNIKI:(na 12 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie daktylowe:
Dodatkowo:
Kruszonka orzechowa:
Lukier:
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto drożdżowe: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, wlać 50 ml mleka i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 30g mąki i ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i ugniatać dalej do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Nadzienie daktylowe: wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.
Kruszonka orzechowa: wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Formowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Lukier: składniki wymieszać w misce, gęstym lukrem polać drożdżówki. Smacznego!
RADY:
Suszone daktyle z linii Soft, wprowadź je do swojej codziennej diety już teraz!
Idealnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do owsianki. Dzięki czemu dodadzą pozytywnej energii na cały dzień i pomogą skoncentrować się przy wykonywaniu codziennych obowiązków.
Podobne artykuły
Komentarze