jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jakie wybrać ciasto na wigilijny stół - koniecznie torcik figowo-piernikowy!

Święta to idealny moment, aby sprawić rodzinie i przyjaciołom słodką przyjemność w postaci pysznego deseru.

Święta to idealny moment, aby sprawić rodzinie i przyjaciołom słodką przyjemność w postaci pysznego deseru. Przedstawiamy przepis na niebanalny torcik figowo-piernikowy, który idealnie wpisze się w wigilijne menu. Deser ten, znakomicie łączy ze sobą nuty pomarańczy, cynamonu oraz suszonych owoców, czyli smaków i zapachów, które kojarzą nam się z bożonarodzeniowym czasem. Wyjątkowy smak tego deseru dopełniają suszone figi z linii Soft Bakal, które swoją miękkość oraz delikatność zawdzięczają specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki czemu nie musisz ich namaczać przed dodaniem.

Jakie wybrać ciasto na wigilijny stół - koniecznie torcik figowo-piernikowy!Zdjęcia i przepis autorstwa Justyny Dragan

Przepis: torcik figowo-piernikowy

SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Powidła figowe:

  • 250 g suszonych fig Bakal Soft
  • ok. 80 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z ½ pomarańczy (sparzonej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto czekoladowo-piernikowe:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g naturalnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 350 g maślanki naturalnej
  • 50 g powideł figowych (patrz powyżej)

Krem korzenny:

  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do nasączenia:

  • 100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy

Do dekoracji:

  • suszone figi Bakal Soft
  • korzenne ciastka
  • garść orzechów laskowych
  • odrobina startej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.

Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.

Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Wyjątkowy składnik świątecznych deserów

Samodzielnie przygotowany dżem z suszonych fig z linii Bakal Soft doskonale sprawdzi się w połączeniu z ulubionym pieczywem oraz jako niebanalny dodatek do zimowych deserów.