09-12-2020, 13:25
W tym wyjątkowym okresie podaruj najbliższym to, co najcenniejsze – wspólnie spędzony czas na tworzeniu wypieków prosto z serca. Mamy dla Was przepis na aksamitny morelowo-cynamonowy sernik z dodatkiem prażonych migdałów, który możecie zrobić podczas bożonarodzeniowych przygotowań. Lekka cynamonowa nutka, chrupiące herbatniki, idealnie miękkie suszone morele z linii Bakal Soft sprawią, że poczujecie magię Świąt.
Zdjęcia i przepis autorstwa Justyny Dragan
SKŁADNIKI: (na formę o średnicy 24 cm)
Spód:
Masa serowo-morelowa:
Mus cynamonowy:
Dodatkowo:
PRZYGOTOWANIE:
Spód: herbatniki drobno pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę dobrze docisnąć, następnie schować do lodówki na 30 minut. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowo-morelowa: jajka i twaróg wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, by podczas łączenia składniki miały temperaturę pokojową. Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, wrzucić posiekane białe czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia. Morele, twaróg, jajka i stopione masło zblendować na gładko, następnie przetrzeć przez sito pozbywając się ewentualnych cząstek moreli. Wmieszać masę śmietanowo-czekoladową, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość połączyć przy pomocy szpatułki lub krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serowo-morelową wylać na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut, aż masa serowa się zetnie. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce całą noc (nie oddzielać od rantów tortownicy).
Mus cynamonowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na bok do napęcznienia. Mleko i 100 ml śmietanki kremówki zagotować z cynamonem. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Strumyczkiem wlewać połowę gorącej mieszanki mlecznej, następnie całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać (mieszając) do osiągnięcia temperatury ok. 85 stopni (nie doprowadzając do zagotowania). Gorącą mieszanką cynamonową zalać w misce posiekane białe czekolady i napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Resztę śmietanki kremówki (250 g, koniecznie schłodzonej) ubić na sztywno, w trzech turach dodawać do musu cynamonowo-czekoladowego. Masę wylać na zimny sernik. Ciasto ponownie umieścić w lodówce, najlepiej na kilka godzin, aż mus cynamonowy stężeje.Sernik udekorować podprażonymi na s.uchej patelni płatkami migdałowymi oraz suszonymi morelami. Smacznego!
Suszone morele z linii Bakal Soft, wigilijny rarytas na Twoim stole!
Idealnie wkomponują się w świąteczne potrawy, szczególnie polecamy je do kompotu z suszonych owoców, makiełków oraz makowca
Podobne artykuły
Komentarze