07-02-2021, 08:35
Wilk do mielenia mięsa to urządzenie doskonale znane każdej gospodyni domowej. Popularne maszynki są jednak używane również do celów przemysłowych, a więc w dużych zakładach produkcyjnych czy masarniach. Ich budowa i zastosowanie znacznie różnią się od parametrów tradycyjnej maszynki.
W procesie produkcji liczy się przede wszystkim czas, a więc wyprodukowane jak największej ilości mięsa w jak najkrótszym czasie, nie obniżając jednocześnie jakości produktu. Nie sprawdzą się więc ani tradycyjne maszynki ręczne, ani nawet niektóre sprzęty odpowiednie do restauracji.
Wilki kątowe to specjalistyczne maszyny do rozdrabniania mięsa, które przeznaczone są do pracy w zakładach przetwórstwa mięsnego lub innych przedsiębiorstwach z branży spożywczej. W zależności od modelu, mogą jedynie rozdrobnić mięso lub wykonać również inne czynności, np. oddzielić mięso od kości, za co odpowiedzialna jest odkostniarka, lub odseparować ścięgna, żyły i chrząstki za pomocą separatora. Zaawansowane technologicznie urządzenia mają możliwość mielenia nie tylko świeżego mięsa, ale również jego zamrożonych bloków, bez konieczności wcześniejszego rozmrażania. Dzięki temu, wilki kątowe sprawdzają się w zakładach przemysłowych, w których każdego dnia mieli się ogromne ilości mięsa. Maszyny te mogą być wykorzystywane nie tylko do mielenia mięsa, ale również innych produktów spożywczych. Za ich pomocą można rozdrobnić warzywa, owoce czy sery, oraz inne produkty wymagające mielenia.
Zakup kątowego wilka do mięsa to duża inwestycja, dlatego przed dokonaniem wyboru należy zrobić dokładną selekcję dostępnego na rynku sprzętu. Uwagę warto zwrócić również na producenta i dystrybutora - najlepiej wybierać jedynie sklepy takie jak NiroTech, a więc miejsca cieszące się dobrą opinią i oferujące sprzęt wysokiej jakości.
Planując inwestycję w kątowy wilk do mięsa, trzeba wziąć pod uwagę ilość przerabianego mięsa oraz funkcje, jakie ma pełnić maszyna. Ważne będą również jej rozmiary i sposób obsługi - niektóre modele posiadają możliwość zamontowania dodatkowych elementów, które ułatwiają codzienną obsługę, takich jak podajnik mięsa lub wózek na podnośniku. Elementy maszyny mające bezpośredni kontakt z rozdrabnianą żywnością, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na działanie kwasów. Liczą się również kwestie mechaniczne - możliwość regulacji prędkości i mocy maszyny, jakość narzędzi w mechanizmie tnącym czy solidne wykonanie najważniejszych części urządzenia. Moc układu tnącego i podającego należy dostosować do ilości mięsa, jaka będzie podlegała obróbce. Wydajne urządzenia z https://www.nirotech.pl/produkty/maszyny-do-przetworstwa-spozywczego/wilki-katowe-do-miesa/ posiadają również dużą pojemność leja zsypowego oraz zestaw tarcz przepustowych o zróżnicowanej średnicy. Dzięki temu maszyna jest funkcjonalna i może być używana do mielenia mięsa lub innych produktów spożywczych, przeznaczonych nie tylko do pakowania w postaci nieprzetworzonej, ale również do produkcji dań gotowych czy półproduktów.
Nie można zapomnieć, że maszyna będzie obsługiwana przez ludzi, a więc pod uwagę należy wziąć bezpieczeństwo pracowników. Wilk kątowy powinien być wyposażony w system bezpieczeństwa, który zminimalizuje ryzyko wystąpienia wypadków przy pracy oraz ochroni przebywający w okolicy maszyny personel. System ten może obejmować m.in. podest dla pracowników, pokrywę ochronną gardzieli lub pokrywę komory załadunkowej.
Artykuł sponsorowany
Komentarze