jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

Gruzja obfituje w smaki jedyne w swoim rodzaju. Popularne chaczapuri czy chinkali to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia kaukaska.

Gruzja obfituje w smaki jedyne w swoim rodzaju. Popularne chaczapuri czy chinkali to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia kaukaska. Mniej znanym, ale równie fantastycznym daniem jest aczma, czyli gruzińska wersja popularnej lasagne.

Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

fot. Marani

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300ml wody
  • 1kg mąki pszennej
  • 1,5kg sera imeretyńskiego lub mieszanki serów – mozzarelli, fety i ricotty
  • 300g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj jajka z solą i ciepłą wodą. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej mieszankę jajeczną. Delikatnie wymieszaj. Dodaj olej i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, przypominające te na makaron. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

Ciasto podziel na 8 części – 7 jednakowych i jedną większą. Rozpuść masło i lekko ostudź, a następnie posmaruj nim naczynie, w którym będziesz piec aczmę. Większą część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na placek odrobinę większy od naczynia, a następnie wyłóż nim naczynie tak, aby nadmiar ciasta zwisał po jego bokach. Posmaruj roztopionym masłem i posyp częścią sera.

Kolejne blaty ciasta będą gotowane. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Przygotuj także dużą miskę z zimną wodą. Rozwałkowane ciasto włóż do gotującej się wody na około minutę, po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto, zanurz je w zimnej wodzie, a następnie włóż do durszlaka, aby nadmiar wody spłynął. Przełóż ciasto na ściereczkę i przykryj nią, aby je odsączyć.

Tak ugotowane ciasto połóż na warstwę sera, a następnie posmaruj masłem i posyp serem. Ser przykryj kolejną partią gotowanego ciasta i powtarzaj czynność z każdą kolejną warstwą, z wyjątkiem ostatniej. Ostatnia partia ciasta powinna być surowa, aby wierzch był chrupiący. Nadmiar ciasta, który został po bokach naczynia połącz z wierzchnią warstwą ciasta, zawijając ranty.

Aby po upieczeniu wygodniej dzielić danie na kawałki, pokrój lasagne jeszcze przed upieczeniem. Wierzch aczmy posmaruj masłem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch lasagne zacznie się rumienić.

Aczma idealnie będzie komponować się z gruzińskim czerwonym wytrawnym winem Marani Speravi Cabernet.